jueves, 26 de septiembre de 2013

AVUI A LA SECCIÓ ”FEM SALUT” DE ELS MATINS DE TV3: « LA LESIÓ DEL LLIGAMENT ENCREUAT ANTERIOR »

1.- Com està format el genoll?

És l’articulació que connecta el fèmur amb la tíbia, a més hi trobem la ròtula. Si mirem com està format qui dóna més estabilitat al genoll són els lligaments i els meniscos. Avui comencem parlant del lligament encreuat anterior, altrament anomenat el pivot central del genoll.

2.- Quina funció té el lligament encreuat anterior i com es lesiona:
Evita el desplaçament anterior de la tíbia durant la cinemàtica articular (Estabilitat anterior), la rotació lateral de la tíbia respecta al fèmur i el valgo (Estabilitat medial). No treballa sol, treballa conjuntament amb el L.L. I., menisc medial i amb els isquiotibials.
Es pot lesionar realitzant una desceleració ràpida amb canvi de direcció en carrera, una hiperextensió en rotació interna pura;  Hiperflexió (esquí, halterofília)....
3.- Sempre s’ha d’operar?

Dependrà de l’estabilitat, edat, professió, sol·licitació...
Si són esportistes i la lesió els hi provoca inestabilitat i els impedeix realitzar la seva activitat normalment, s’operen.
I es resolt mitjançant una plàstia de:
          Tendó rótulià
          Pota d'ànec(semitendinós, recte intern)

4.- En què consisteix el tractament de fisio?
S’ha de recuperar l’estabilitat  (articular i muscular) i alhora la mobilitat. Però un aspecte molt important és recuperar la propioceptivitat. La plàstia que li han col·locat no té el mateix comportament que el lligament i s’ha de reentrenar la persona.La plàstia és un fre passiu i cal reentrenar al genoll per fer-lo reaccionar. No podem confiar l’equilibri del genoll tant sols a la plàstia.

No hay comentarios: