jueves, 19 de septiembre de 2013

AVUI A LA SECCIÓ ”FEM SALUT” DE ELS MATINS DE TV3: “DOLORS A LA PLANTA DEL PEU: FASCITIS PLANTAR I METATARSÀLGIA

1.- On es localitzen aquestes lesions?

Comencem per la Fascitis

La fàscia plantar és una estructura fibrosa (formada per músculs, tendons, lligaments) que subjecta o aguanten l’arc plantar del peu i que va des de l’os del taló (calcani) fins a la punta del peu (punta de cada dit cobrint tota la planta com un ventall) . La Fascitis (o irritació / inflamació de la fàscia) Afecta sobretot a la part més propera al calcani, (podent manifestar dolor en tot el seu recorregut.)
2.- Perquè es produeix la fascitis?

Causes principalment mecàniques (impactes repetitius a la zona calcània (dolenta absorció de l’impacte), provocats per un calçat esportiu inapropiat, per entrenar en diferents superfícies i /o la manca d’escalfament previ)

-          Que l’arc intern caigui (peu pla), la fàscia en aquest cas s’haurà hagut d’estirar està treballant en excèntric.

-          El cas oposat seria que l’arc plantar augmenti (peu bot “cavo”), la fàscia en aquest cas estarà especialment contreta i escurçada.
3.- Quin paper hi juga el podòleg
La feina del podòleg consistirà principalment a identificar la causa del problema, podent ser per culpa d'una arquitectura plantar incorrecte (peu pla, peu cavo), per utilització de calçat inadequats (calçat amb excés de taló, calçat amb contraforts insuficients que els facin inestables o per desajustos biomecànics que propiciïn una marxa patològica on el resultat sigui una sobresol·licitació de la zona que provoqui una sobrecarrega de la inserció d'aquesta estructura fibrosa. (caminar malament)

Per esbrinar tot això es molt important realitzar una minuciosa exploració biomecànica on no només ens centrarem en els peus, la seva forma i la petjada, si no que haurem de valorar tots els segments del cos per tal d'intentar interrelacionar-los ja que els peus estan al final  però no estan sols.
Una vegada fet això el tractament més comú que seguim els podòlegs serà confeccionar uns suports plantars (plantilles) per tal de compensar o corregir aquelles parts del peu que ho necessitin, a part evidentment de pautar d'altres tractaments com poden ser embenats, un simple canvi de calçat o un seguit d'estiraments que poden ser la base per començar a desinflamar la zona.

4.- Què és una metatarsàlgia?
Metatarsàlgia És una sobrecàrrega dels caps dels metatarsians, donant un dolor significatiu. Pot ser per l’ús repetit i continuat d’un calçat que faci augmentar la pressió aquest nivell.O bé novament per la deformitat que un ja pugui tenir dels peus i que faci una activitat que li provoqui sobrecàrrega de la zona.

 5.-La feina del podòleg en què consisteix?

Consistirà en identificar quines zones de l'avantpeu estan sobrecarregades per tal d'igualar les pressions i fer que totes les estructures suportin la mateixa càrrega. Seguint una mica la línea de la fascitis, serà necessari  realitzar un estudi i aplicar-hi el tractament més adequat

6.- En què consisteix el tractament de fisio?
En ambdós casos el tractament és molt semblant, per això els hem ajuntat ambdues afeccions:
- Descarregar la fàscia plantar
- Fer estiraments fàscia, soli i panxells
- Algun embenat si és un tema puntual
- Massatge amb pilota o amb ampolla
- Gel

7.- Quin treball preventiu es pot fer?
- Escollir bé el calçat
-Si es tenen deformitats als peus visitar el podòleg perquè et faci un estudi de la marxa
- Estiraments
-Exercici d’arrugar la tovallola ( treball muscular amb tovallola al terra si és el cas de falta de to a la fascia)
- Aplicació de gel

No hay comentarios: