jueves, 5 de septiembre de 2013

1era SECCIÓ DE "FEM SALUT" DE LA TEMPORADA 2013/2014 A "ELS MATINS" DE TV3, AVUI HEM PARLAT DELS ESQUINÇOS DE TURMELL

Tots hem sentit dir algú: "Des que vaig regirar-me el turmell que sempre més he tingut molèsties... " Per tal de que això no passi, s'ha de fer un bon tractament de fisioteràpia.
 
Què és un esquinç de turmell?
 
Un esquinç ésAn ankle sprain is a partial or complete tear of the ligaments that support the ankle.És una elongació,  estrip parcial o total dels lligaments que suporten el turmell.

 
El 90% de les lesions capsulolligamentoses a nivell del turmell afecten al lligament lateral extern en fer un mal gest de torçadura amb el peu. Aquest lligament està format per tres porcions; l’anterior o peroneo- astragalí anterior, la mitja o peroneo- calcani i la posterior o peroneo- astragalí  posterior.
 
 
Els esquinços de turmell poden ser de primer, segon i tercer grau segons la gravetat de la lesió que pot anar d’una simple distensió de lligaments fins a la ruptura total de les tres porcions que el componen.
 
Perquè és bo anar a veure el fisioterapeuta?
Per diferents motius: d’entrada ens ajudarà a recuperar-nos correctament de la lesió i a més ens explicarà quin ha estat l’abast de la mateixa i que podem fer per mirar de prevenir-la.
Quin tractament ens fa per recuperar-nos?
El podem dividir amb 2  fases:
1era FASE:El tractament de fisioteràpia inicialment està basat el la recuperació de les parts toves, és a dir, dels lligaments i dels músculs peroneos  que han patit l’estirament, i de recuperar la mobilitat de totes les estructures (articulacions, músculs,tendons, nervis i càpsules articulars) des del peu al maluc, ja que hi ha molts elements que intervenen en la seva mobilitat funcional.
2ona FASE: És la de recuperar l’estabilitat del turmell a través de la reeducació de les estructures que el fan estable, aquest treball es basa en la propiocepció,, ens cal reintegrar el turmell al nostra esquema motor. Mitjançant la provocació de diferents tipus d’estímuls  es tracta que  el nostra cervell els processi i el nostre turmell i en general tota l'extremitat respongui.
Quins són els els exercicis fonamentals per curar bé aquest turmell?
Són exercicis d’equilibri i coordinació perquè les fibres nervioses sensitives del turmell s’activin juntament amb el cervell i hi hagi una resposta rápida de protecció del turmell davant un moviment lesional! Aquesta part del tractament és una de les claus per evitar que aquest tipus de lesió es torni a repetir. A part de guanyar estabilitat, aquest tipus de treball també ens servirà per guanyar seguretat.En estudis es demostra que no hi ha déficit de força analítica, sinó una manca de feedforward-feedback.
També és molt important recuperar el patró de marxa correcte, exercicis de ritme de marxa,
Que podem fer per prevenir-lo?
Molts esquinços de turmell no poden ser previnguts, però podem reduïr el risc de tornar-lo a patir:
Utilitzar el calçat adient per cada situació
Many ankle sprains  Do exercises that strengthen leg and foot muscles.If you have injured your ankle before, you are more likely to Haver fet un bon tractament de fisioteràpia 6., ja que  si s'ha lesionat el turmell abans, és més propens a lesionar-se, donat que el risc es multiplica per 5 sinó ha fet un bon tractament.

No hay comentarios: