lunes, 30 de junio de 2014

A LA SECCIÓ MENSUAL DE "EL FISIO A CASA" DEL "TOT ÉS POSSIBLE" DE RAC1, HEM PARLAT DE TENIR CURA DELS PEUS

                                       
                                     peus
Una de les parts del cos que tenim més oblidades són els peus, importantíssims per tenir una bona salut. El peu normal sol ser un peu pronador, és a dir, tendeix a caure cap a l’interior. Gràcies al calçat i a la musculatura, el peu s’estabilitza i no es torça endins. Si el calçat no és el correcte, no ens ajuda a estabilitzar el peu i apareixen les compensacions i les sobrecàrregues musculars. Per tant, anar ben calçats és importantíssim, ja que, si no repartim correctament el pes a l’hora de caminar, això repercutirà en la resta d’articulacions: genolls, malucs i, naturalment, columna vertebral.



jueves, 26 de junio de 2014

A LA SECCIÓ D’AHIR DE “ELS MATINS” DE TV3, VAM PARLAR DE L’HIPERLAXITUD.

Això així d’entrada no podem dir que sigui un problema, però ho pot esdevenir si no en tenim cura.
 A què és deguda?

Un dels principals components dels teixits connectius del nostre organisme és el col·lagen i la gent que pateix hiperlaxitud el seu col·lagen és més elàstic. Aquest teixits estan dissenyats per donar consistència als tendons, als lligaments, a la pell... i en aquest cas es troben més elàstic de lo normal.

Poden regirar-se el turmell amb facilitat i a priori d’entrada no fer-se tant mal però tenen més predisposició a patir una inestabilitat (d’espatlla, genoll, turmell...)

Com se sap si se’n té?
Hi ha uns criteris és l’score de Beighton:
-         Presentar una hiperextensió de colze de més de 10º
-         Tocar de forma passiva l’avantbraç amb el polze tenint el canell amb flexió
-         Extensió passiva dels dits a més de 90º
-         Hiperextensió de genoll de més de 10º
-         Tocar el terra amb el palmells de les mans al ajupir-se sense doblegar els genolls


Llavors que haurien de fer?
Com que no poden refiar-se de la seva estabilitat lligamentosa, s’han de refiar de la seva estabilitat muscular. Haurien de treballar la musculatura que els estabilitza les diferents articulacions. I també cal treballar la força explosiva ja que en la hiperlaxitud hi ha normalment un retràs de l’activació muscular.


Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/5148211

jueves, 19 de junio de 2014

A LA SECCIÓ DE « ELS MATINS » DE TV3 D’AHIR, AMB ELS COMPANYS DEL DIR VAM PARLAR DEL TREBALL DE GLUTIS, ABDOMINALS I CAMES

S’acosta l’estiu i no solament hem de lluir cos, i aquests grups musculars són dels que marquen figura, sinó que hauríem d’anar una mica més enllà i veure-hi els beneficis que ens comporta tenir-los ben treballats cara a la nostra salut.

Aquest tipus de treball muscular ben aplicat en funció de la tipología de la persona ens ajuda a mantenir una correcta postura corporal i el fet de treballar el famós “CORE” ens dóna més potencia a tots els moviments corporals, ens serveix d’anclatge a braços i cames.


Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/5138091

jueves, 12 de junio de 2014

A LA SECCIÓ DEL FEM SALUT D'AVUI DE "ELS MATINS" DE TV3, HEM PARLAT DELS ESTIRAMENTS ABANS I DESPRÉS DE L'ACTIVITAT ESPORTIVA

L’estirament és una tècnica que manté o millora l’amplitud de moviment a una articulació  o un conjunt d’articulacions.

És una tècnica indicada per a la cura, la prevenció  i el manteniment de les capacitats de cada individu o per al seu desenvolupament.


El programa de flexibilitat amb l’objectiu de millorar el rendiment i disminuir el risc de patir lesions és el que s’aplica a l’escalfament i en la fase de tornada a la calma entesa com refredament que segueix l’activitat física.

L’escalfament ‘‘ideal’’ seria aquell que fos suficientment intens com per incrementar la temperatura corporal, generar suor, donar l’amplitud articular necessària per realitzar la tècnica i tot això sense arribar a la fatiga, preparant al cos per a la realització optima de les accions específiques. La durada va dels 10 als 15 min.


Estirament per tensió activa
Estan indicats principalment en la preparació a l’acció (escalfament en l’activitat física o esportiva), se’ls atorga una funció preventiva de lesions múscul-tendinoses

Aquests estiraments produeixen un augment de la rigidesa activa, i es tracta d’una modulació del to muscular preparatòria per a l’acció que permet estimular la capacitat reactiva del múscul, els estiraments s’enllacen amb un treball dinàmic del grup muscular corresponent.

Tornada a la calma
Requereix una tornada a la calma (cool-down) correcte. Cal normalitzar l’estat de congestió  i l’hipertò muscular que es generen per l’acumulació de substancies de desfeta metabòlica. És molt important aplicar un bon refredament actiu (rentat actiu) amb una activitat rítmica de predomini aeròbic que activi el bombeig muscular per millorar la irrigació (neteja) del múscul, així com aplicar els estiraments adients per aquest fi.

Estiraments estàtics passius
S’utilitzen després de l’activitat física amb l’objectiu de disminuir la rigidesa post-esforç i ajudar a normalitzar l’hipertò i la congestió muscular.

Posada en tensió progressiva i lenta d’un grup muscular mitjançant l’ajut d’una força externa que pot ser el propi pes, la gravetat, l’ajut d’un company o un fisioterapeuta. L’estirament es manté durant un període entre 10 i 30 segons. Es realitzen en una posició confortable.

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/5129574

Bibliografia

Sobre l’aplicació d’estiraments en l’esportista sa i lesionat. Apunts Med Esport. 2010;45(166):109–125

Els Secrets del Fisioterapeuta. Viena Edicions

sábado, 7 de junio de 2014

AQUEST DIJOUS PASSAT A LA SECCIÓ FEM SALUT DE "ELS MATINS" DE TV3 VAM PARLAR D'EXERCICIS PER LA GENT GRAN

Recents estudis mostren que la força muscular comença a declinar al voltant dels 45-50 anys i s'estima que per cada dècada de vida que transcorre es perd al voltant del 12% al 15% d'aquesta capacitat muscular, un descens que es manté relativament constant fins als 80 anys, moment en què aquesta tendència s'accentua.

Fet que fa que s’hagi de fer una pràctica d’exercicis continuada per tal de contrarestar
la pèrdua de massa muscular associada a l'edat que alhora, ens ajuda a disminuir el percentatge de greix corporal i prevenir patologies

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/5117591