lunes, 28 de abril de 2014

A LA SECCIÓ DE"EL FISIO A CASA" DEL TEP DE RAC 1 D'AQUEST MES HEM PARLAT DE L'OPERACIÓ BIQUINI


Quan s’arriba a finals d’abril, principis de maig i comença a fer bon temps, ja que anem de cara a l’estiu, ens agafa la dèria de voler tenir una figura estilitzada, o, dit d’una manera més clara, volem aprimar-nos. Aquests rampells temporals no són gens bons.

Hem trencat mites:

-       El de tant sols preparar-se per lluir de cara al bon temps o a l’estiu

-És aconsellable realitzar una activitat aeròbica, és a dir, que produeixi consum d’oxigen, i cardiosaludable, de manera continuada durant tot l’any i no tan sols en un període determinat de temps.

-        El fer exercici ens aporta molts beneficis apart de físics també mentals

-Ens ajuda a generar serotonina, que és l’hormona de la felicitat. Fer activitat física és una de les principals eines terapèutiques que tenim, estem parits per estar en moviment i quan ens aturem ens venen totes les “guixes”. El nostre cervell està dissenyat per a l’esforç mental i físic i si li fa falta algun d’aquests esforços, deixa de funcionar amb la mateixa agilitat.

-        Hauríem de tonificar.... però no de qualsevol manera i a qualsevol preu

-Però cal tenir en compte com la treballem la musculatura amb quin tipus d’exercicis.

-       Hauríem de tenir en compte la problemàtica que pateixen els músculs de l’estàtica i de la dinàmica. I entre la musculatura profunda i la musculatura més superficial.


A  l’hora de tonificar ens cal començar sempre pel reforç de la musculatura més profunda que és la que ens dóna més estabilitat i no anar d’entrada a tonificar la més superficial, malgrat que sigui la que més ens preocupa a nivell visual.

-       Tot aquest tipus d’activitat ens ajuda a prevenir lesions

El treball de la musculatura estabilitzadora, combinat amb estiraments ens ajuda a prevenir lumbàlgies que afecten a un alt percentatge de la població.
I a no caure amb l’efecte aspirina. (Prendre medicació quan es pateix mal i fins la propera)


He acabat dient: “Si no volem prendre mal, ens cal practicar exercici com cal..... i a ser possible de la ma d’un bon professional!”

Si ho voleu escoltar: http://rac1.org/totespossible/blog/operacio-bikini/


domingo, 27 de abril de 2014

DIJOUS PASSAT A LA SECCIÓ FEM SALUT DE ELS MATINS DE TV3 AMB ELS COMPANYS DEL DIR, VAM PARLAT DE LA TONIFICACIÓ MUSCULAR

La musculatura actua com un coixí per esmorteir els traumatismes produïts per impactes, tot preservant les estructures òssies. Llavors l’augment de to i de la massa muscular redueix el risc de patir lesions.

Però el que és molt important és com la treballem la musculatura i sempre es tractaria de treballar primerament la profunda que és la que ens dóna més estabilitat i preferiblement de forma isomètrica que no isotònica.


Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/5040351

lunes, 21 de abril de 2014

EL DIJOUS PASSAT A LA SECCIÓ FEM SALUT DE ELS MATINS DE TV3 VAM PARLAR DELS PROBLEMES DE MALUC EN LA GENT GRAN



Els problemes de maluc en la gent gran solen venir produïts per desgast, la maleïda artrosis de maluc.

Què és l’Artrosi?
L’artrosi es caracteritza pel desgast i mica en mica pèrdua del cartílag, que és el revestiment final dels ossos i fa que mica en mica es vagi malmetent l’ós que es troba per sota del cartílag que és l’ós subcondral que és el que està ricament innervat i que el seu fregament ens provoca molt dolor.

Quina és la seva evolució?
 És la següent: DOLOR ARTICULAR à RIGIDESA àLIMITACIÓ FUNCIONAL

Quines poden ser les possibles Causes?
Pot ser de causa desconeguda (idiopàtica), o secundària a: Transtorns del desenvolupament o malformacions congènites , malalties per dipòsits de calç (Condrocalcinosis), malalties òssies (artritis reumatoide, necrosis isquèmica)...etc

Quin és el tractament a seguir?
D'entrada tractament conservador de fisioteràpia, però si amb això no n'hi ha prou i la persona té molta limitació i impotència funcional es pot optar per la col·locació d'una pròtesis de maluc, si no hi ha cap contraindicació que ho impedeixi.
Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/5030131

jueves, 10 de abril de 2014

AVUI A LA SECCIÓ FEM SALUT DE ELS MATINS DE TV3 AMB ELS COMPANYS DEL DIR, HEM PARLAT DE LA BOXA

La boxa és una activitat que està creixent molt en aquests últims anys i està molt de moda entre les noies que es volen posar en forma i busquen complementar la pràctica del Ioga i el Pilates amb una activitat més càrdio i de tonificació.

La tècnica d'una boxa olímpica es practica en parella. Un ataca, un altre defensa, és gairebé com una coreografia, el contacte sempre és controlat. Té ritme com un vals.
Té beneficis cardiovasculars, treballes la resistència, la coordinació de peus i cames.  

Seria més aviat indicada per a  persones joves que volen noves experiències i agafen una disciplina com aquesta, per aprofitar els seus beneficis com esport.


Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/5016851

jueves, 3 de abril de 2014

AVUI A LA SECCIÓ FEM SALUT DE ELS MATINS DE TV3, HEM PARLAT DELS PROBLEMES DE MALUC EN LA GENT JOVE

El xoc femoroacetabular és la causa de dolor en el maluc més freqüent en l'esportista segons una recent publicació del Dr. Marc Philippon en el American Journal of Sports Medicine, encara que no necessàriament és una patologia exclusiva d'esportistes, per exemple després de llargues estones d’estar assegut conduint vehicles, assegut en un despatx,... Un estudi realitzat pel Dr. Michael Leunig en la població suïssa demostra que un 15% de la població té deformitats en el maluc amb predisposició per patir xoc femoroacetabular.

Certes formes de maluc tenen més tendència a patir un xoc femoroacetabular: per exemple un cap femoral gibós el qual en flexionar la cama, la part alta de la giba xoca amb l’acetàbul i no deixa progressar el fèmur cap a dintre de l'articulació. Això fricciona el cartílag i amb el temps ho deteriora. 

Hi ha 2 deformitats típiques:

Efecte CAM es produeix una malformació o protuberància a nivell anterior del coll. 


Efecte PINCER es com si hi hagués una "bisera" prolongació de la cobertura acetabular 


Possibles Causes:

-         Creixement anormal dels ossos
-         Practicar esports que suposin una fricció constant del fèmur contra la pelvis

Inicialment si són joves i estan en un estadi precoç s'opta per fer TT conservador, en qualsevol cas dependrà de la simptomatologia. Actualment sortosament si cal  ja s’estan resolent problemes d’aquest tipus per via artroscòpica. 

Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/4999331