jueves, 11 de julio de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: NUTRICIÓ I HIDRATACIÓ A L'HORA DE FER ESPORT


Avui amb l’ajuda de la Cristina Lafuente, Dietista-Nutricionista especialitzada en Nutrició esportiva, hem parlat de quins aliments hem de menjar per potenciar els beneficis de l'esport i gaudir, sobretot, d'una bona salut en l'esport. (www.cristinalafuente.com   @NutricioiEsport)

Alimentar-se no ha de consistir a omplir-se la panxa

 Podem dir que el més important no és el que menges abans, ja que només t'ajuda en els 20 primers minuts d'exercicis, sinó que mengis bé i que tinguis reserves i les reserves les tenim en el dia a dia.

«Has de menjar d’acord amb el que consumeixes més.»

 La gent que fa esport 3 cops a la setmana ha de fer dieta equilibrada: hidrats de carboni a cada àpat principal, fruita i verdures, proteïnes (carn, peix i ous) i làctics . Una dieta saludable que cobreixi les necessitats de creixement, salut i rendiment.

“L’endurance” o resistència dels músculs depèn en gran part de la quantitat de glucogen que s’hi hagi pogut emmagatzemar. És per això que és tan important que al fetge hi hagi sempre glucosa. Però aquest òrgan només pot emmagatzemar glucosa durant 12 hores com a màxim; per tant, és de vital importància esmorzar abans d’una jornada intensa d’esforç físic, amb una proporció notable de carbohidrats per reomplir el fetge. A més, se sap que els dipòsits de glucogen acostumen a «buidar-se» després de 80 a 120 minuts d’exercici físic i que s’han de reomplir de la millor manera possible. Un estudi de la Universitat de Texas (Ivy et al. 1988) va demostrar que quan s’ingereixen carbohidrats immediatament després de la competició, el glucogen dels músculs es recupera molt bé, mentre que si es tarda dues hores a menjar després d’acabar, només se’n recupera el 50%.
(Pujol, P. (1991). Nutrición, salud y rendimiento deportivo. Barcelona: Espaxs)

Recordo al Dr. Escribano A les mitges parts i al final dels partits de futbol feia beure als jugadors  sucs de fruites i batuts de verdures per recuperar els nivells perduts de glucogen muscular, que és el combustible que utilitza el nostre organisme quan fa un esforç físic. El Dr. Escribano diu que la seva filosofia d’una alimentació integral (verdures, fruites, peix, lactis, llegums, carn...) serveix tant per als esportistes com per a tothom en general.
(http://cmedica.coe.es/web/EVENTOSHOME.nsf/VClasificacionTercerMenu/205DB75F3051D134C12574F0003ED43A?opendocument&Query=Consulta=ACTIVIDADES*1*!Jornadas+M%C3%A9dicas?Ponencias+X+Jornadas*=evento=Comisi%C3%B3n+M%C3%A9dica@-@843)

 També hem parlat de la importància de la Hidratació i aprofito per recordar unes paraules del Dr Franchek Drobnic, cap del Servei d’Investigació del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès no som tuaregs: sempre s’hauria de beure abans de tenir set, però amb mesura, per no caure en una hiperhidratació. Hauríem de beure abans, durant i després, ad libitum, és a dir: el que ens demani el cos. I també diu: «Almuerza bien, come más, cena poco y rendirás»
(Sanuy J, Puig Ll (2013) Tu També Pots: Prepara’t amb els Millors. Viena Edicions)

Dit això, dependrà dels nostres objectius; si es vol és competir fora bo posar-se en mans d’un especialista.

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4633672

No hay comentarios: