jueves, 10 de octubre de 2013

AVUI A LA SECCIÓ "FEM SALUT" DE ELS MATINS DE TV3: "LA CONDROPATIA ROTULIANA"

1.-  Què és la condropatia rotuliana?
La síndrome femoropatelar, condropatia rotuliana o condromalacia rotuliana són els diferents noms tècnics que defineixen la degeneració del Cartílag de la ròtula.
Una degeneració que prové quan carreguem en excés. Aleshores, el genoll s'irrita, s'inflama i cal prevenir perquè no es cronifiqui.

2.-  Que fem els fisioterapeutes?
Valorar la causa: si és una mala alineació, un desequilibri muscular, valorem les activitats que fa la persona...etc. Busquem disminuir el dolor, afavorir la nutrició del cartílag (caminar, fer bombetjos, reequilibrar muscularment, estiraments...) A més sovint la gent que hi pateix el metge els hi ha receptat una medicació orientada a la protecció a mantenir les propietats del cartílag.

3.-  En què consisteix el tractament?
Ho fem mitjançant teràpia física, però sobretot mitjantçant teràpia manual i exercicis
Exercicis de cames inicialment en descàrrega, és a dir estirats sense suportar el pes del cos, i seguidament millor amb posicions de d’equilibri i evitar màquines amb cadena oberta (exercici de patada) preferiblement en cadena tancada (exercici a la màquina de premsa de cames) i estiraments d’isquiotibials i panxells.

4.-Algunes recomanacions
No agafar-se el fet de pujar i baixar escales com un exercici si ja patim del genolls o tenim una edat avançada, perquè pateix molt l'articulació femoro patelar (la ròtula)

Evitar el sobrepès ja que a l'existir una sobrecàrrega, s'estan excedint les càrregues fisiològiques per a les quals s'han dissenyat aquests teixits i per tant poden veure's afectats i sofrir danys que en ocasions són o irreparables o de molt difícil solució.

El millor exercici és caminar, si és possible  per terreny tou i sense masses pendents (gespa, terra, muntanya), perquè fem compressió descompressió és el millor per la nutrició del cartílag

Si correm fer-ho amb el material adient, sabatilles que esmorteixin els impactes, mitjons que transpirin i si cal passar pel podòleg

Evitar practicar esports sense la preparació adequada No tots els exercicis s'adapten a les condicions físiques i estructurals d'una persona.

No hay comentarios: