lunes, 14 de octubre de 2013

AVUI A LA SECCIÓ "EL FISIO A CASA" DEL TEP DE RAC1 HEM PARLAT DELS CRUIXIMENTS

El cruiximent muscular és un dolor muscular localitzat  que apareix en un múscul o grup de músculs unes hores després d'haver realitzat un exercici físic intens.

És una sensació molt molesta com d‘agulles” que es claven en el múscul quan intentem moure’l. (D’aquí potser ve el terme “agulletes”, mal dit en català)

En altres entorns tècnics, els cruiximents s’anomenen:

·       DMAT (dolor muscular d’aparició tardana)
·        DOMPAT (dolor muscular post esforç d’aparició tardana)
·        DOMS (en anglès: Delayed Onset Muscular Soreness)
Generalment apareixen a les 24-48 hores d’haver iniciat un exercici desmesurat per aquell moment.

Aquest dolor apareix quan s’exercita un múscul que usualment no treballem o be quant la intensitat de l’esforç ha estat molt més alta de l’habitual.

El  tipus d’exercici que produeix un nivell de cruiximent més elevat són les anomenades contraccions excèntriques.
Aquest tipus de contracció muscular es produeix quan el múscul treballa en elongació, quant s’estira, i això és dona fonamentalment en treballs de frenada. Exemple: Baixades, baixar escales, salts…
 
El cruiximent comença a notar-se unes hores després de finalitzat l’exercici, i el punt més alt de dolor es concentra entre les 24 i 72 hores posteriors. La seva durada pot arribar fins als 5 o 7 dies. Els tres dies primers és quan el dolor és més intens.
 
La hipòtesi més valorada actualment és que són microlesions musculars sobre una zona que no està preparada per aquell treball sol·licitat. Concretament s’afecta la zona múscul-tendinosa, la zona del múscul connectada al tendó, doncs és la zona que pateix més tensió. Les fibres dèbils i fatigades són les que patiran els microtraumatismes.
 
El trencament fibril·lar, que és microscòpic, provoca l’alliberació fora de la fibra de gran quantitat de metabòlics que desencadenen una resposta inflamatòria. La inflamació reté aigua i apareix l’edema. Aquesta reacció irrita les fibres nervioses i provoca el dolor.
 
 El que si està totalment demostrat és que els cruiximents no tenen res a veure amb l’acumulació d’àcid làctic al múscul. (encara es comuna la creença que les “agulletes” són punxades causades per cristalls àcid làctic acumulats al múscul. És fals.)

IMPORTANT: Són el  resultat d’un sobreesforç muscular. Diríem que és un mecanisme d’adaptació del múscul a un treball no habituat. Per tant en aquestes circumstàncies plantejades sempre tindrem agulletes. Són inevitables. Però existeixen mesures per disminuir la seva percepció i per mitigar-les quan apareguin.
Si ho voleu escoltar: https://soundcloud.com/rac1oficial/tot-s-possible-el-fisio-a-casa

 

No hay comentarios: