lunes, 8 de octubre de 2012

HÈRNIES i LUMBÀLGIES


La lumbàlgia és un problema de primera magnitud , ja que és la primera causa d’incapacitat laboral en la població activa menor de 45 anys.

De tota la gent que pateix o presenta afeccions d’origen osteoarticular, els qui pateixen processos lumbars dolorosos  són un 39% dels casos.


D’aquest casos només hi ha un tant per cent molt baix que s’han d’identificar, que necessiten d’una valoració urgent, que són: fractures osteoporòtiques(4%), neoplàsies (tumors)(0,7%), infeccions (0,01%), Hèrnia de disc amb dèficit neurològic (2%). Que evidentment la simptomatologia i el mecanisme de producció que presenten ja és diferent.

Però un 80%-90% dels casos tenen un dolor simple o no complicat  que millorarà amb pocs dies o setmanes. I el que és més important que no es CRONIFIQUI. Que d’això és el que procurarem explicar i transmetre avui.

Quan tenim lumbàlgia quina seria la millor conducta a seguir?
Hauríem de trencar un primer mite que és el de fer repòs absolut i restricció de la mobilitat per por al dolor

La PRIMERA RECOMANACIÓ es basa en la continuació de l’activitat diària dins dels límits que el dolor ho permeti. L’activitat s’ha d’anar incrementant progressivament fins aconseguir el retorn a les activitats normals.

La SEGONA RECOMANACIÓ, un cop passada la fase més dolorosa, seria la de fer un exercici aeròbic suau: caminar, bicicleta, córrer suau, natació.... a més d’anar fent una pauta d’exercicis adaptats a la seva tipologia per reequilibrar la musculatura del tronc.

Com es forma una hèrnia? Una hèrnia no apareix així com així, els episodis de lumbàlgia van fragilitzant el disc i apareix d’entrada una protussió i seguidament s’hernia.

Què succeeix? Entre les diferents vèrtebres hi ha uns discs i quan anem forçant la nostra columna en especial realitzant moviments de flexió + rotació, a la part cartilaginosa de les diferents vèrtebres es va malmetent per sota de la mateixa a l’os s’hi produeix un sagnat  (Fracturetes per estrès mecànic)que entra en contacte amb el disc i es produeix una reacció immunitària (és a dir el cos vol netejar la sang i es produeixen efectes col·laterals que van deteriorant el disc), el van debilitant i la repetició de diferents episodis provoca primer una protussió i seguidament una hèrnia.

Per tant la TERCERA RECOMANACIÓ seria tenir en compte la nostra ERGONOMIA que sempre esmentem, és a dir les nostres postures en les activitats de la vida diària.

És fins a cert punt normal que a partir d’una certa edat els discos estiguin més fràgils sobretot si els hem anat fent treballar molt i no sempre de la millor manera. I de vegades el nostre cervell es queda sensible, podríem dir irritat convertint el DOLOR EN POR AL MAL.

A més buscant informació sobre el tema hi ha estudis que parlen dels FACTORS PSICOSOCIALS, és a dir no fa falta que hi hagi una lesió en els teixits per patir mal d’esquena si la tasca que fas diàriament no t’agrada o et resulta desagradable també es somatitza en forma de mal d’esquena. I també fan esment de l’ALIMENTACIÓ (la deficiència nutricional de les cèl·lules del disc) i el TABAQUISME (Calcificació de la plataforma cartilaginosa)

Per tant ens hem d’ocupar dels teixits (Bones postures, exercici continuat i adaptat a cadascú), i de podríem dir realitat virtualitat (els successos temuts, de les condicions que generen la por injustificada) i els hàbits  saludables (Bona nutrició, No fumar...)

Acabem amb una FÒRMULA que resumiria totes les RECOMANACIONS  per no patir MAL D’ESQUENA que seria el sumatori de:


EXERCICI FÍSIC REGULAR  + BONES POSTURES + ALIMENTACIÓ EQUILIBRADA i HÀBITS SALUDABLES + EQUILIBRI PSICOSOCIAL = NO PATIR MAL D’ESQUENA




3 comentarios:

Jose Miguel Aguililla Liñan dijo...

Hola Lluís! Es una de les xarrades que m'ha agradat més. Que et truquin per preguntarte que es un sindrome facetari... vol dir que la pedagogia per part dels professionals encara esta per venir (i al wikipedia). M'agrada el llenguatge que fas servir moltes vegades perque els "oients" ho comprenguin. Et seguim, una abraçada.

Fisioinquiet dijo...

Moltes Gràcies! Sempre és bo rebre feedback i si a més és positiu t'esperona. Una abraçada

Fisioinquiet dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.