lunes, 18 de junio de 2012

PODEM PREVENIR EL MAL DE GENOLLS?

Aquest ha estat el tema d'avui a la Secció de "El Fisioterapeuta a Casa" del Programa "Tot és Possible" de RAC1. Es tracta d'un dels mals més comuns entre la població. Sabeu per què ens fan mal? Si és una afecció de qualsevol generació? Creieu que aquesta articulació pot patir un desgast i arribar a tenir artrosi i si hi ha possibilitat de fer-ne prevenció? 

Si voleu escoltar-ho: http://rac1.org/totespossible/blog/mal-de-genolls/

Aprofito aquesta entrada al blog per donar 8 consells en quan a la PREVENCIÓ del mal dels genolls:


1.- No agafar-se el fet de pujar i baixar escales com un exercici si ja patim del genolls o tenim una edat avançada.

2.- Evitar el sobrepès ja que a l'existir una sobrecàrrega, s'estan excedint les càrregues fisiològiques per a les quals s'han dissenyat aquests teixits

3.- El millor exercici és caminar, si és possible  per terreny tou i sense masses pendents (gespa, terra, muntanya)

4.- Si correm fer-ho amb el material adient, sabatilles que esmorteixin els impactes, mitjons que transpirin i si cal passar pel podòleg

5.- Exercicis de cames inicialment en descàrrega, és a dir estirats sense suportar el pes del cos, i seguidament millor amb posicions de d’equilibri i evitar màquines amb cadena oberta (exercici de patada) preferiblement en cadena tancada (exercici a la màquina de premsa de cames) i estiraments d’isquiotibials i panxells.

6.- Exercicis i treball a la piscina en cas que hi hagi alguna patologia. Es pot treballar igualment però sense que pateixi tant  l'articulació.

7.- Evitar practicar esports sense la preparació adequada No tots els exercicis s'adapten a les condicions físiques i estructurals d'una persona.

8.- Adoptar Bones  posicions.......

4 comentarios:

enfoquebiopsicosocial dijo...

Hola Lluís! he sentit l'entrevista, el "mal de genolls", el "síndrome femoropaletar", grans y polemics temes! Interessants els consells. He sentit que comentes que "que el dolor passi d'un genoll a un altre es perque probablement compensa..." ¿Per que sempre fa mal la mateixa estructura de l'altre extremitat? Sembla ser que els "dolors" que "passen" d'un costat a l'altre no són conseqüència de que es "compensa" mecànicament com sovint es diu, sino que més aviat es tracta d'una sensibilització central central a nivell medular. Dolor en espejo li diuen. Per ejemple, en rates també s'ha vist que treballar el tendó no afectat millora l'altre. Espero que poguem anar canviar aquesta creença erronea.

Salutacions, Jose Miguel

Fisioinquiet dijo...

Hola Jose Miguel, mira quan a tu et fa mal un genoll i has de caminar que fas instintivament? Crec que estar clar carregues més l'altre, per tant l'estas sobrecarregant. Les rates no són persones. saps que passa quan t'han operat un braç i te linmobilitzen si carregues molt l'altre braç?Que per irradiació si carregues molt el braç sa estàs indirectament sobrecarregant o afectant el braç afecte. O sigui que com tu ve dius es tracta d'un tema molt controvertit. Salutacions

enfoquebiopsicosocial dijo...

A mi el que em sorprén es que siguin sovint, les mateixes estructures les que es sobrecarreguin a l'altre costat. La mateixa articulació, el mateix tendió..., si fos purament un tema mecànic, no creus que compensariem per altres parts? Potser en els cassos de "sobrecarrega" en el que concideix l'estructura irritada bilaterament es tracti d'un procés de sensibilització, en canvi, quan són altres parts, si que sigui un tema de "pisar" malament, sobreutilització... Que en penses?
Salutacións, Jose Miguel

Fisioinquiet dijo...

Mira Jose Miguel a ni vell de l'espatlla ho tinc clar quan es pateix d'una hi ha un 56% de patir de l'altre i l'evolució de la mateixa és: descentratge, bursitis, tendinopatia sense lesió transfixiant, tendinopatia amb lesió transfixiant i omartrosis excèntrica. Per tant quan fa mal una espatlla l'alre també pateix el mateix procés perquè és aquesta l'evolució habitual i per això pateixen les mateixes estructures. A nivell del genoll segurament si espateix del tendó rotulià d'un costat probablement estigui alterada la biomecànica d'aquell genoll o dels dos però que es manifesti més en el dominant i tot seguit també en l'altre degut a que també pateixi la mateixa alteració biomecànica i que per compensació es manifesti.