domingo, 28 de octubre de 2012

AFISIONA'T!!!


Sota el lema: aFisiona’t! ahir es va celebrar a L’Arc de Triomf de Barcelona, la gran festa de la Fisioteràpia.

El propòsit era clar: donar a conèixer la PROFESSIÓ, que la gent sàpiga que som i que fem els FISIOTERAPEUTES

Que coneguessin els diferents camps de la Fisioteràpia, no solament algunes tècniques que fem que encara molta gent només ens coneix per elles, com ara el massatge, sinó aconseguir que se’ns conegui per aquell professional de la Salut format i capacitat per fer tractament, prevenció i manteniment de la mateixa en diferents àmbits d’actuació.

Hi van assistir gent de totes les edats, petits i grans, es van fer tallers i diferents actuacions per amenitzar la vetllada. A més també hi va haver una mini-cursa solidària destinada íntegrament a La Marató de TV3, que aquest any va dedicada al Càncer.

Crec que ahir tal com es pot veure al vídeo i a la cançó: la Fisioteràpia va sortir al carrer http://www.dift.cat/

 
 

domingo, 21 de octubre de 2012

ACTUALITZACIÓ EN L'ABORDATGE DE LES LESIONS TENDINOSES


El proper divendres, 26 d'octubre de 9h a 14h, Jornada Conjunta SCB de Fisioteràpia i SC de Medicina de l'Esport per parlar de l'Actualització en l'abordatge de les lesions tendinoses.

Comptarem amb metges (Dr. Ramon Balius, Gil Rodas..) i Fisioterapeutes (Xavier Linde, Albert Altarriba), experts en la matèria.

Jo hi seré! No us ho perdeu.

Per a més informació www.scfisioterapia.cat

DIFT 2012: EL DIA DE LA FISIOTERÀPIA


El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha organitzat una festa amb tot un seguit d'activitats i espectacles per a tota la família. Aquesta primera edició del DiFT2012, el "Dia de la FisioTeràpia", és un esdeveniment que vol convertir-se en una gran festa anual de caràcter lúdic, participatiu i obert a tothom, tot, sota un lema:aFisiona't.

El que es pretén és presentar la nostra professió a la societat perquè la gent ens conegui i sàpiga fins a on som capaços d'ajudar-los. Hi ha tot un seguit de activitats programades, col·laboracions relacionades amb el món de la Fisioteràpia. 

Jo hi seré present. No us ho perdeu!!!! 

Per a més informació: www.dift.cat

lunes, 8 de octubre de 2012

HÈRNIES i LUMBÀLGIES


La lumbàlgia és un problema de primera magnitud , ja que és la primera causa d’incapacitat laboral en la població activa menor de 45 anys.

De tota la gent que pateix o presenta afeccions d’origen osteoarticular, els qui pateixen processos lumbars dolorosos  són un 39% dels casos.


D’aquest casos només hi ha un tant per cent molt baix que s’han d’identificar, que necessiten d’una valoració urgent, que són: fractures osteoporòtiques(4%), neoplàsies (tumors)(0,7%), infeccions (0,01%), Hèrnia de disc amb dèficit neurològic (2%). Que evidentment la simptomatologia i el mecanisme de producció que presenten ja és diferent.

Però un 80%-90% dels casos tenen un dolor simple o no complicat  que millorarà amb pocs dies o setmanes. I el que és més important que no es CRONIFIQUI. Que d’això és el que procurarem explicar i transmetre avui.

Quan tenim lumbàlgia quina seria la millor conducta a seguir?
Hauríem de trencar un primer mite que és el de fer repòs absolut i restricció de la mobilitat per por al dolor

La PRIMERA RECOMANACIÓ es basa en la continuació de l’activitat diària dins dels límits que el dolor ho permeti. L’activitat s’ha d’anar incrementant progressivament fins aconseguir el retorn a les activitats normals.

La SEGONA RECOMANACIÓ, un cop passada la fase més dolorosa, seria la de fer un exercici aeròbic suau: caminar, bicicleta, córrer suau, natació.... a més d’anar fent una pauta d’exercicis adaptats a la seva tipologia per reequilibrar la musculatura del tronc.

Com es forma una hèrnia? Una hèrnia no apareix així com així, els episodis de lumbàlgia van fragilitzant el disc i apareix d’entrada una protussió i seguidament s’hernia.

Què succeeix? Entre les diferents vèrtebres hi ha uns discs i quan anem forçant la nostra columna en especial realitzant moviments de flexió + rotació, a la part cartilaginosa de les diferents vèrtebres es va malmetent per sota de la mateixa a l’os s’hi produeix un sagnat  (Fracturetes per estrès mecànic)que entra en contacte amb el disc i es produeix una reacció immunitària (és a dir el cos vol netejar la sang i es produeixen efectes col·laterals que van deteriorant el disc), el van debilitant i la repetició de diferents episodis provoca primer una protussió i seguidament una hèrnia.

Per tant la TERCERA RECOMANACIÓ seria tenir en compte la nostra ERGONOMIA que sempre esmentem, és a dir les nostres postures en les activitats de la vida diària.

És fins a cert punt normal que a partir d’una certa edat els discos estiguin més fràgils sobretot si els hem anat fent treballar molt i no sempre de la millor manera. I de vegades el nostre cervell es queda sensible, podríem dir irritat convertint el DOLOR EN POR AL MAL.

A més buscant informació sobre el tema hi ha estudis que parlen dels FACTORS PSICOSOCIALS, és a dir no fa falta que hi hagi una lesió en els teixits per patir mal d’esquena si la tasca que fas diàriament no t’agrada o et resulta desagradable també es somatitza en forma de mal d’esquena. I també fan esment de l’ALIMENTACIÓ (la deficiència nutricional de les cèl·lules del disc) i el TABAQUISME (Calcificació de la plataforma cartilaginosa)

Per tant ens hem d’ocupar dels teixits (Bones postures, exercici continuat i adaptat a cadascú), i de podríem dir realitat virtualitat (els successos temuts, de les condicions que generen la por injustificada) i els hàbits  saludables (Bona nutrició, No fumar...)

Acabem amb una FÒRMULA que resumiria totes les RECOMANACIONS  per no patir MAL D’ESQUENA que seria el sumatori de:


EXERCICI FÍSIC REGULAR  + BONES POSTURES + ALIMENTACIÓ EQUILIBRADA i HÀBITS SALUDABLES + EQUILIBRI PSICOSOCIAL = NO PATIR MAL D’ESQUENA




domingo, 7 de octubre de 2012

XERRADA DE DIFUSIÓ DE LA FISIOTERÀPIA A GIRONA

El dissabte  22 de setembre vaig estar fent una conferència a la Seu de la Secció del Col·legi de Fisioterapeutes a Girona  i que es trobava enmarcada dintre del cicle de Conferències relacionades amb el DIFT.

Portava per títol: FISIOTERÀPIA: FEM PREVENCIÓ i FEM SALUT!

La finalitat de la mateixa era explicar que som els fisioterapeutes, que estem capacitats per fer, quins són els nostres camps d'actuació i sobretot parlar d'una de les tasques que fem i que té un valor molt important per la salut, que és la PREVENCIÓ.