lunes, 11 de mayo de 2015

A LA SECCIÓ DE “EL FISIO A CASA” D’AVUI HEM PARLAT DEL GENOLL

Com estan formats els nostres genolls?
En el genoll hi conflueixen el fèmur, la tíbia i la Ròtula i aquests òssos  trobem recobertes les seves parts (còndils femorals, tíbia i ròtula) per cartílag. La no concordança de les superfícies articulars es compensa amb la interposició dels meniscs o fibrocartílags semilunars, que augmenten la superfície de contacte entre ambdues superfícies articulars.

Quina funció tenen els meniscos?
Juguen un paper important en la congruència articular, en l’absorció d’impactes, en la transmissió de forces entre el fèmur i la tíbia, i en l’estabilitat del genoll..

Com es lesionen?
La lesió del menisc apareix com a resultat de l’acció del pes corporal combinada amb moviments incorrectes, forçats o excessius, tant de flexió-rotació com d’extensió-rotació. Fent un  gir amb el peu en recolzament, els aterratges amb els genolls estesos i les frenades brusques amb una sola cama.
 En certes ocasions, depenent del mecanisme lesional, podem trobar lesions del menisc, especialment del menisc intern, associat a les lesions del Lligament Encreuat Anterior i la del lligament lateral intern. Es lesiona més l’intern que l’extern, donat que l’extern té més mobilitat.

Quan es lesionen sempre s’han d’operar?
En una persona jove si li provoca bloqueig del genoll si, en una persona més gran s’ha de ser molt curós i que sigui en darrera instància si no hi ha més remei. Ja que tot i que es fa per via artroscòpia això pot accelerar processos artròsics.

Després de la intervenció en què consisteix el tractament?

Els principals objectius de la recuperació després de la meniscectomia són controlar el dolor i la inflamació associada a la cirurgia; mantenir el rang de moviment i el condicionament general; restaurar la funció muscular, i optimitzar la coordinació neuromuscular de l’extremitat inferior.

Si voleu escoltar-ho: http://www.rac1.org/totespossible/blog/problemes-de-genoll/