jueves, 27 de marzo de 2014

LA LESIÓ DE VICTOR VALDÉS

Avui a "Els Matins" hem parlat de la lesió que malauradament es va fer Víctor Valdés ahir, en partit de lliga contra el Celta de Vigo.
Amb una jugada fortuita de descoordinació del control motor, el Víctor Valdés tot sol en una aturada i tot seguit un salt cau sobre una cama fent-li un extrany, desviant-se cap al valg (endins) en flexió i produint-se la lesió.

El lligament encreuat anterior va de la superfície pre-espinal de la tíbia  a insertar-se a la cara interna del còndil extern, és el pivot central del genoll. Habitualment la lesió d'aquest lligament pot anar associada al menisc extern que és el més mòbil. Però veient les imatges tal i com se l'ha produït, sembla que es sobreestira el lligament lateral intern, que té forma de làmina i que l'integren 2 fascícles un extern i un intern que es troba íntimament lligat al mur posterior del menisc intern que podria estar afectat.

De fet estic gairebé convençut que a la Ressonància haurà sortit apart de la ruptura del lligament encreuat anterior, una possible afectació del lligament i menisc interns i d'un edema al còndil extern.

El lligament encreuat anterior no cicatritza espontàniament i s'ha d'operar mitjançant un injert, que sol ser autòleg treient-lo del tendó rotulià o dels tendons de la pota d'ànec (isquiosurals).

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4982412



A LA SECCIÓ "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3 D'AVUI, HEM PARLAT DEL PILATES AMB APARELLS

La pràctica habitual de Pilates ajuda a enfortir els ossos, disminuir els problemes articulars i evitar el risc de fractures. Es treballa des de la musculatura més profunda, ajuda a augmentar la força i resistència sense afegir volum muscular, ideal per a persones que busquen tonificar, enfortir i alhora estilitzar el seu cos.

Es treballa sobre tot el control del moviment amb exercicis de respiració, concentració i consciència, resultant ideal per vèncer l'estrès.

Permet enfortir considerablement els abdominals. Els exercicis de Pilates sempre es fan amb el control del centre, “Core” o "powerhouse" que a més són respectuosos amb la columna i el sòl pelvià, ajuden a reduir el perímetre de la cintura, i milloren la salut postural de tota la musculatura del tronc.

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4982511


martes, 25 de marzo de 2014

A LA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" DE RAC1 D'AQUEST MES HEM PARLAT DE LES LESIONS MUSCULARS

Les lesions musculars són molt freqüents en el món de l’esport, però malgrat s’hagin posat de moda degut a que certs futbolistes de primera línia les han patit, les pot patir tothom, tot esportista sigui professional, aficionat o amateur,

Ahir vam parlar-ne i vam respondre a les següents qüestions:


Quins tipus de lesions musculars hi ha i quines serien les causes perquè es produeixen?
Com es classifiquen?
Com s’anomenen, quina és la nomenclatura?
En què consisteix el tractament?
Com les podríem mirar d’evitar?

jueves, 20 de marzo de 2014

A LA SECCIÓ "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3 D'AVUI, HEM PARLAT DE LA RESPIRACIÓ

Respirar és un acte tan natural que no hi pensem en fer-lo, i de vegades, tampoc pensem en la importància de fer-lo bé. Podem millorar els nostres hàbits de respiració? Quins beneficis obtindríem Hem destacat:

- La importància d’agafar l’aire pel nas, per 2 motius: filtrar-lo i escalfar-lo.

- La mecànica de la respiració

- El nostre organisme genera mucositat fisiològicament, quan ens constipem en segreguem més i ha el perill que ens quedi emmagatzemada als pulmons

Per drenar secrecions seria important en funció de quina zona pulmonar està més carregada, buscar una postura de drenatge i treballar la respiració a aquella zona. Per això lo ideal seria anar a veure un fisioterapeuta expert que t’ajudés inicialment a fer aquest treball específic.

Recomanacions:
-       Beure més de 2 litres d’aigua diaris
-       No fumar

-       I evitar els ambients poc ventilats
Si voleu veure el vídeo: www.tv3.cat/videos/4966991

martes, 18 de marzo de 2014

LA SECCIÓ "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3 DE DIJOUS PASSAT, VAM PARLAR DE L'EXERCICI A LA GENT GRAN

Aquest dijous passat amb l'ajuda dels amics del DIR, hem parlat de l'exercici en la gent gran.

En la mesura que ens fem grans patim:

         ↓ Disminució de la velocitat  de la marxa
         ↑Augment de  la fatiga muscular
          Desplaçament del centre de gravetat, en conseqüència un Canvi d’equilibri
         ↑Augment del risc de caigudes

Per tant hem de fer un treball de:
    -  manteniment cardiovascular, per tal de disminuir la fatiga
    - d’equilibri per evitar les caigudes
    - en càrrega per combatre l'osteoporosi 
Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/4952691

jueves, 6 de marzo de 2014

AVUI A LA SECCIÓ "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3, HEM PARLAT DELS EMBENATS, AMB TIRES D'ESPARADRAP DE COLORS

Des de ja fa un temps que s’ha posat de moda sobretot en el món de l’esport, i és habitual veure esportistes amb tires d’esparadrap de colors, anomenat “Kinesiotape” o Embenat Neuromuscular.

Es tracta d’un esparadrap elàstic que milloraria la funció de la musculatura, sense limitar els moviments, activant així el procés de recuperació / regeneració del propi cos

És de cotó (100%), porta una capa de pegament hipoal·lèrgic, amb una certa ondulació sinusoïdal que permet transpiració. Té una elasticitat d’un 40%, crea com una segona pell, és resistent a l’aigua i s’utilitza amb diferents finalitats: millora la funció muscular, ajuda a drenar hematomes, redueix el dolor i la inflemació, proporciona més rang de moviment....

Actualment, el tema dels colors està en debat ja que hi ha un efecte psicosomàtic que s’hauria d’estudiar (col·locarem el color més li agradi al pacient), i/o hi ha Federacions nacionals e internacionals que obliguen a posar el mateix color de la camiseta del país (Espanya color vermell, Itàlia el color blau,...)

Més enllà dels colors el més important és saber-ho col·locar com toca en cada cas.

Contraindicacions : Trombosis, ferides, traumatismes importants, edema generalitzat, al·lèrgies, compte amb els diabètics, infeccions…


A dia d’avui encara no hi ha evidencia científica sobre la tècnica, encara que això no vol dir que no tingui efectes terapèutics. Són necessaris més estudis per saber exactament el seus efectes.

Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/4940551

sábado, 1 de marzo de 2014

NOVA PARTICIPACIÓ AL POSTGRAU D'ACTIVITAT FÍSICA I ESPORT DE LA UIC

Avui nova participació en el postgrau d'activitat física i esport, en aquesta ocasió per parlar de la pubàlgia.

Ha estat una tarda d'allò més divertida i profitosa, amb un grup excel·lent amb moltes ganes i bona actitud.

Aprofito aquestes quatre ratlles per agrair la bona acollida i fins la propera.

A LA SECCIÓ DEL "FEM SALUT" D'AQUESTA SETMANA HEM PARLAT: DEL BODY PUMP

Amb l'ajuda dels companys del DIR hem parlat del Body Pump, que es tracta d’una activitat amb l’objectiu de força resistència, és a dir la capacitat del múscul d'oposar-se a la fatiga, amb càrregues externes (peses) al ritme de la música.

En aquest tipus de treball buscarem enfortir o reafirmar la massa muscular, augmentant el seu to sense incidir en el guany de volum muscular que es busca en la hipertròfia.
És molt important l'execució dels exercicis amb una tècnica molt acurada i un pes adequat, que permeti arribar a les últimes repeticions donant el màxim d'un mateix, sense tindre forces per realitzar-ne més, però conservant la tècnica en tot moment.
Una bona tècnica és essencial per treballar correctament i evitar lesions.
Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4925331