viernes, 14 de febrero de 2014

A LA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" DEL TEP DE RAC 1 D'AVUI, HEM PARLAT DE LA TERÀPIA A L'AIGUA

La hidrocinesiteràpia és la teràpia que es basa en el moviment dintre de l'aigua.  La hidroteràpia és el tractament per mitjà de les propietats de l’aigua.És a dir: Les que utilitzen l’aigua com a tal i que amb ella produeixen estímuls de tipus Tèrmic ( Calor, fred.) exemples: Hidromassatge, Spa o jacuzzi, Mecànics (agitació, molta o poca pressió..) exemples: dutxes, xorros, i Químics (preparats afegits a l’aigua amb efectes específics).



Són forces els avantatges que tenim fent exercici a l'aigua, però també són forces les coses a tenir en compte i que hem aprofitat avui per comentar-les: flotabilitat, els braços de palanca, els pes del cos que suportem en funció de l'alçada de l'aigua, l'estimulació kinestèssica,els beneficis, les contraindicacions...

Si voleu escoltar-ho: http://rac1.org/totespossible/blog/terapia-dins-laigua/

jueves, 13 de febrero de 2014

A LA SECCIÓ DEL "FEM SALUT" D'AVUI HEM PARLAT: DE COM PREVENIR EL MAL D'ESPATLLES

Inicialment estàvem dissenyats per anar a quatre grapes i hem evolucionat cap a aixecar-nos sobre dos peus.  Les càrregues s'han modificat, però no la nostra anatomia.Les forces que rebien les espatlles eren de COMPRESSIÓ, quan anàvem de quatre grapes, i s'han transformat en forces de TRASLACIÓ. I de totes les estructures anatòmiques de l'espatlla són els tendons del manegot dels rotadors  els qui paguen aquest tribut i a la vegada el propi envelliment.

Les superfícies òssies de l’articulació de l’espatlla són desproporcionades, per tant es tracta d’una articulació inestable, l’estabilitat la dóna la musculatura i els lligaments.
D'entrada com que no anem a quatre grapes han d'existir 2 equilibris entre el deldoides i el manegot dels rotadors i entre els rotadors interns i els externs. Però la repartició de les càrregues durant el moviment i la tensió de les estructures passives és assimètrica. Això fa que hi hagi estructures sobresol·licitades que emetran estímuls nocioceptius i estructures en posició d'escurçament, que no informaran adequadament a nivell propioreceptiu i el resultat final serà un control neuromotor incorrecte o alterat. 


La musculatura de l’espatlla està dissenyada per fer més un treball estàtic (isomètric) que no de gestos repetitius (isotònic) i són els moviments de rotació els que fan que les diferents capes del manegot es desgastin d’una manera especial (“Cizallament”)

I és molt important reequilibrar la musculatura, tot fent un treball compensatori, i saber quins són els gestos més perjudicials per les nostres espatlles.

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4901872


jueves, 6 de febrero de 2014

A LA SECCIÓ DEL "FEM SALUT" D'AVUI, HEM FET IOGA

Què pot aportar-nos el ioga? Sovint l'associem amb la meditació, la introspecció, però també és un treball físic.


Qui vulgui practicar ioga una cosa és la intenció final, i una altra cosa és el camí per assolir-la, i això està adaptat a les necessitats de cadascú. Alguns podran començar per la meditació i d'altres pel físic, però s'ha de compensar.  És un camí, que tothom ha de veure quina és la seva evoució. Hi ha un seguiment per part dels tècnics per veure, de forma personalitzada, quin és el millor camí per cadascú.
El Ioga els moviments es realitzen des d'una posició estàtica a una altra, sense que es produeixi repetició. Es fa fonamentalment un treball isomètric molt ben tolerat pel nostre cos.

Mitjançant el control de la respiració s'aconsegueix un estat de relaxació global permetent eliminar l'estrès i les tensions.

- Els beneficis del mètode són emocionals i físics. Ensenya a equilibrar i controlar el cos i la ment, millora la força, la flexibilitat i la postura.