domingo, 24 de noviembre de 2013

9è CONGRÉS DE LA SCBF: "JO TAMBÉ VAIG TENIR PELL DE GALLINA..."


Estimada Montse, actual Presidenta de la Societat Catalano Balear de Fisioteràpia, t'haig de confessar que a mi també se'm va posar pell de gallina al veure l'esdevenir del Congrés d'ahir, i m'explicaré:

QUI ENS HAVIA DE DIR....

- Ara fa 9 anys que seriem capaços de fer un Congrés any rere any amb èxit d'assistents i amb grans ponents.

- Que aconseguiriem créixer com hem crescut no solament fent sessions mensuals i un congrés anual, sinó fent tallers, Jornades amb altres Societats, entregant Beques per fer recerca, participant en un Màster....

- Que seriem la segona o tercera Societat més activa de l'Acadèmia de les Ciències Mediques.

- Que fòssim capaços de ser un exemple a seguir com a Societat dins de l'Acadèmia de les Ciències Mediques, un lloc mèdic per Excel·lència i un gran aparador per poder demostrar la valua dels Fisioterapeutes.

Permete'm que faci un símil amb els Castellers, amb tot el respecte que em mereixen i sense que ningú s'ho prengui malament.

Quan vam començar, forem capaços de fer un Castell i sobretot posant-hi uns bons fonaments.

 

Mica en mica hem anat evolucionant i som dels que pensem que sinó millorem empitjorem, que no existeix la fase de manteniment.
Em quedo acollonit que siguem capaços de fer tot el que fem sense masses recursos i per amor a l'art, més ben dit per amor a la nostra estimada professió.
Però el que ens acabem emportant és la recompensa de la feina ben feta, assolint fites dia rere dia que ens fan estar molt satisfets. Ja fa un temps que fem castells de gama alta, enrera queda aquell Castell inicial de la foto anterior, i ahir veient  com estava la sala al acabar crec que equivaldría al de la foto que poso a continuació.

 

Estic convençut que seguint amb aquesta IL·LUSIÓ que crec que és la clau, malgrat  les adversitats i les dificultats del moment que estem vivint, serem capaços de seguir progressant i fer un Castell com el següent en el proper Congrés.A més será el 10è i l'hem de fer MOLT GROSSA!

 

Em sento orgullos de formar part d'aquest Gran Equip que lideres Montse i que per a molts anys!!!
Sou molt grans: Yolanda, Jessica, MªAngeles, Rosa Mª, Elena, Montserrat, Fidel, Anna, Laura, Alicia i col·laboradors varis...

jueves, 21 de noviembre de 2013

AQUEST DIJOUS PASSAT A LA SECCIÓ FEM SALUT DE TV3, HEM PARLAT DE LA RUPTURA FIBRIL·LAR DELS BESSONS


És un tipus de lesió es produeix realitzant una activitat física, tots tenim aquella imatge de l’esportista que de cop i volta sense que el toqui ningú amb l’intent d’anar fer un gest es posa la mà darrera del panxell i ens mostra aquell dolor. (o també una acció de la vida quotidiana que sol passar, pot ser a l’arrencar a córrer per no perdre l’autobus.

La força i la velocitat amb que s’aplica la tensió són variables que modifiquen les propietats viscoelàstiques del teixit, canviant la susceptibilitat a la ruptura. També poden influir la fatiga local i la temperatura tissular.

En què consisteix el tractament ?
El tractament comença des del mateix instant quan s’ha produït la lesió. Fent el que nosaltres els fisioterapeutes anomenem RICE, que en anglès significa:

Rest: repòs esportiu

Ice: gel

Compression: compressió

Elevation: elevació

Això es feria durant les primeres 48-72hores. S’ha produït un estrip a la fibra muscular i  Es passaran per 3 fases:

  -      INFLAMATORIA

 -      REPARADORA

 -      REMODELADORA

Com es progressa?
És molt important la mobilització precoç i progressiva. Cal començar a fer els exercicis gradualment, tenint en compte el grau de tolerància al dolor: El dolor que busquem és la molèstia suportable

Es tractarà d’aconseguir que la petita cicatriu que hi hagi quedi el més resistent possible, però alhora el més dúctil possible

Quins exercicis haurà de fer?
D’entrada normalitzar la marxa, es sol col·locar un embenat funcional que també contribueix en facilitar-ho. Es tracta de la primera setmana perdre el menys to possible de la resta del cos i de la cama. Cal començar a fer-li fer estiraments passius a partir dels 7-8 dies amb l’ajuda nostra i actius per contracció de l’antagonista.

Depenent de l’abast de la lesió es va progressant sempre segons el límit del dolor però progressant activament amb la finalitat esmentada anteriorment de buscar cicatriu sòlida i dúctil. (Ben trenada) A partir que l’esportista pot caminar 1 h amb “molèstia suportable” ja pot passar a fer un treball de carrera continua;

No oblidar fer un treball d’estabilització i mobilització de la cintura lumbopelviana (treball del CORE)

Què s’hauria de fer per prevenir aquest tipus de lesions?

En el cas dels esportistes, fer un bon escalfament i una bona recuperació de l’esforç. Sovint som molt agosarats i imprudents realitzant esforços importants sense després recuperar-nos bé, descansant, alimentant-nos correctament i alhora havent-nos prepara’t correctament abans de realitzar l’esforç.
Si voleu veure-ho:    http://www.tv3.cat/videos/4774431

LA SECCIÓ DE NOVEMBRE DE "EL FISIO A CASA" DEL TEP DE RAC1, HEM PARLAT DELS ABDOMINALS

Quan es parla de treballar els abdominals primer de tot hem de saber a que ens estem referint a 4 músculs que tenim a la part anterior i lateral de la nostra panxa formant l’anomenada faixa abdominal: el recte anterior, els oblics (major i menor) i el transvers de l’abdomen.

Els exercicis abdominals treballen tots els seus músculs. Però unes vegades forçarem més uns músculs que altres, segons la postura i el tipus d'exercici. És per això, que hauríem de treballar equilibradament tots els músculs abdominals, i no limitar-nos sols a desenvolupar el recte de l'abdomen o famosa tableta de xocolata

Perquè és important treballar els abdominals?

- Ens ajuden a mantenir una correcta postura corporal (sobretot del tronc)

- Li donen estabilitat a la columna vertebral, proporcionen una pressió interna (intraabdominal) que preserva la columna vertebral (evitant dolors i lesions vertebrals)

- Ajuden a mantenir els òrgans interns (estómac, intestins, etc.) al seu lloc

- Li donen més potència a tots els moviments corporals, ja que el tronc forma l'eix del cos humà, i si aquest està equilibrat i musculat, servirà d'anclatge per a cames i braços.

- Ens ajuden a respirar millor i en el control de la micció i la defecació

Com els hauríem de treballar?

Per començar, cal diferenciar entre el treball de la musculatura abdominal superficial i la musculatura profunda.

El Treball de transvers i oblic intern és la base de la musculatura abdominal

Només després d'un Bon control de la mío profunda es pot treballar la superficial. I d'aquí la base de tot exercici abdominal (Pilates, core,....)
 
No hi ha un exercici bo o dolent, sinó que sempre dependrà de l’objectiu que perseguim i de les característiques de cadascú, que l’exercici en qüestió sigui adequat o no. Però sí que és cert que hi ha exercicis més saludables que d’altres, segons la persona. No és el mateix recomanar un exercici concret a una persona jove sense cap patologia, que aquell mateix exercici recomanat a una persona gran, amb obesitat o alguna patologia d’esquena, o a una dona en el post part.
 

lunes, 18 de noviembre de 2013

AQUEST DIJOUS PASSAT A LA SECCIÓ FEM SALUT DE TV3, VAM BALLAR FENT « ZUMBA » AMB ELS AMICS DEL DIR

És una sessió de ball enfocada cap a la diversió, consisteix en realitzar un treball cardiovascular divertit, adaptable a tots els públics. On principalment es treballen molt els quàdriceps i també la zona del CORE (calaix abdominal)

Els moviments de maluc han de ser controlats afegint-t'hi la flexió dels genolls a l'hora de treballar tots els passos.

A més també es treballa la coordinació, es fa un treball coordinat de braços i cames, i la memòria.

I el que considero més important és que es pot adaptar a les necessitats de cadascú. Si voleu veure el video:.  http://www.tv3.cat/videos/4762572
 

jueves, 7 de noviembre de 2013

LA SECCIÓ D'AQUEST DIJOUS DEL "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3: "L'ARTROSI DE GENOLL"

El genoll es va degenerant i fa mal perquè passa això?
Amb el pas dels anys i amb els esforços que els hi hem demanat als nostres genolls que es van malmeten els cartílags i en si el que ens fa mal no són els cartílags, perquè són aneurals i avasculars, sinó que el que ens fa mal és el fregament que es produeix a l’os que hi ha per sota del cartílag que s’anomena subcondral i que està ricament innervat. L’artrosi pot ser per causa “idiopàtica” desconeguda o secundària a: un traumatisme, malalties òssies i articulars, etc...
En què consisteix el tractament conservador?
Millorar el dolor, la rigidesa i la limitació articular. Mitjançant exercicis, mitjans físics i educació sanitària.

Quants compartiments té el genoll?
Té 3 compartiments: el femoro tibial intern, el femoro tibial extern i el femoro patel·lar. (És a dir en tre el fèmur i la tíbia per la part interna, externa i entre el fèmur i la ròtula)

Quan es col·loca una pròtesis unicompartimental?
Si el desgast es concentra en un compartiment tant sols i la resta està sa i els lligaments estan bé, s’opta per fer aquest tipus de cirurgia menys traumàtica d’entrada i que respecte al màxim l’anatomia pròpia.

Després de la intervenció en què consisteix el tractament?
Els principals objectius de la recuperació després de la pròtesis  són controlar el dolor i la inflamació associada a la cirurgia; mantenir el rang de moviment i el condicionament general; restaurar la funció muscular, i optimitzar la coordinació neuromuscular de l’extremitat inferior.
I sobretot tenir clar que han reparat una part òssia i que els problemes pre-existents abans de la cirurgia a nivell de parts toves (Musculatura,...) persistiran. Ens hem d’adaptar al pacient que tenim davant

Quines són les recomanacions que han de seguir els pacients operats de pròtesis de genoll?
 
-          No posar-se res a sota del plec del genoll els primers dies (fomente el flexe= coixera)
-          No agafar-se com exercici el fet de pujar i baixar escales
-          Realitzar els exercicis que li hauran ensenyat en el postoperatori
-          Caminar poc i sovint a preferir per terrenys plans i sense dificultats
-          Cuidar el pes corporal
D’aquesta manera li donarà molts anys de vida a la pròtesis

Si voleu veure el vídeo:   http://www.tv3.cat/videos/4749971
 

viernes, 1 de noviembre de 2013

LA SECCIÓ D'AHIR DIJOUS AL "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3:"DIR APRIMA'T"

Ahir els companys del DIR ens van venir a presentar una activitat relacionada amb una de les demandes més habituals de cara a l'exercici físic, que és la d'aprimar-se.

Ens van mostrar una metodología d'entrenament  el "TABATA" que fa un protocol de treball general: estímuls cardiovasculars amb estímuls de força, i variant les intensitats. Hi ha moments per treballar amb intensitat més baixa, sobretot la part de força, i després amb estímuls molt curts però molt intensos. Això fa que la sessió tingui un consum calòric molt elevat, i que durant la post-sessió, quan et recuperes, també s'augmenta el metabolisme, en el sentit que cremes més energia per recuperar.

Necessariament hi ha d'haver una part d'exercici i una altra part d'asessorament i educació del que s'ha de fer fora de l'àmbit esportiu per assolir els resultats que es desitgin.

Jo el que destacaría és que es tracta d'una activitat poc agressiva pel cos i molt efectiva per l'objectiu marcat, sempre i quan es tingui en compte el control de la dieta per part d'un profesional alhora que hi hagi un control mèdic.

Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/4739372