jueves, 26 de septiembre de 2013

AVUI A LA SECCIÓ ”FEM SALUT” DE ELS MATINS DE TV3: « LA LESIÓ DEL LLIGAMENT ENCREUAT ANTERIOR »

1.- Com està format el genoll?

És l’articulació que connecta el fèmur amb la tíbia, a més hi trobem la ròtula. Si mirem com està format qui dóna més estabilitat al genoll són els lligaments i els meniscos. Avui comencem parlant del lligament encreuat anterior, altrament anomenat el pivot central del genoll.

2.- Quina funció té el lligament encreuat anterior i com es lesiona:
Evita el desplaçament anterior de la tíbia durant la cinemàtica articular (Estabilitat anterior), la rotació lateral de la tíbia respecta al fèmur i el valgo (Estabilitat medial). No treballa sol, treballa conjuntament amb el L.L. I., menisc medial i amb els isquiotibials.
Es pot lesionar realitzant una desceleració ràpida amb canvi de direcció en carrera, una hiperextensió en rotació interna pura;  Hiperflexió (esquí, halterofília)....
3.- Sempre s’ha d’operar?

Dependrà de l’estabilitat, edat, professió, sol·licitació...
Si són esportistes i la lesió els hi provoca inestabilitat i els impedeix realitzar la seva activitat normalment, s’operen.
I es resolt mitjançant una plàstia de:
          Tendó rótulià
          Pota d'ànec(semitendinós, recte intern)

4.- En què consisteix el tractament de fisio?
S’ha de recuperar l’estabilitat  (articular i muscular) i alhora la mobilitat. Però un aspecte molt important és recuperar la propioceptivitat. La plàstia que li han col·locat no té el mateix comportament que el lligament i s’ha de reentrenar la persona.La plàstia és un fre passiu i cal reentrenar al genoll per fer-lo reaccionar. No podem confiar l’equilibri del genoll tant sols a la plàstia.

jueves, 19 de septiembre de 2013

AVUI A LA SECCIÓ ”FEM SALUT” DE ELS MATINS DE TV3: “DOLORS A LA PLANTA DEL PEU: FASCITIS PLANTAR I METATARSÀLGIA

1.- On es localitzen aquestes lesions?

Comencem per la Fascitis

La fàscia plantar és una estructura fibrosa (formada per músculs, tendons, lligaments) que subjecta o aguanten l’arc plantar del peu i que va des de l’os del taló (calcani) fins a la punta del peu (punta de cada dit cobrint tota la planta com un ventall) . La Fascitis (o irritació / inflamació de la fàscia) Afecta sobretot a la part més propera al calcani, (podent manifestar dolor en tot el seu recorregut.)
2.- Perquè es produeix la fascitis?

Causes principalment mecàniques (impactes repetitius a la zona calcània (dolenta absorció de l’impacte), provocats per un calçat esportiu inapropiat, per entrenar en diferents superfícies i /o la manca d’escalfament previ)

-          Que l’arc intern caigui (peu pla), la fàscia en aquest cas s’haurà hagut d’estirar està treballant en excèntric.

-          El cas oposat seria que l’arc plantar augmenti (peu bot “cavo”), la fàscia en aquest cas estarà especialment contreta i escurçada.
3.- Quin paper hi juga el podòleg
La feina del podòleg consistirà principalment a identificar la causa del problema, podent ser per culpa d'una arquitectura plantar incorrecte (peu pla, peu cavo), per utilització de calçat inadequats (calçat amb excés de taló, calçat amb contraforts insuficients que els facin inestables o per desajustos biomecànics que propiciïn una marxa patològica on el resultat sigui una sobresol·licitació de la zona que provoqui una sobrecarrega de la inserció d'aquesta estructura fibrosa. (caminar malament)

Per esbrinar tot això es molt important realitzar una minuciosa exploració biomecànica on no només ens centrarem en els peus, la seva forma i la petjada, si no que haurem de valorar tots els segments del cos per tal d'intentar interrelacionar-los ja que els peus estan al final  però no estan sols.
Una vegada fet això el tractament més comú que seguim els podòlegs serà confeccionar uns suports plantars (plantilles) per tal de compensar o corregir aquelles parts del peu que ho necessitin, a part evidentment de pautar d'altres tractaments com poden ser embenats, un simple canvi de calçat o un seguit d'estiraments que poden ser la base per començar a desinflamar la zona.

4.- Què és una metatarsàlgia?
Metatarsàlgia És una sobrecàrrega dels caps dels metatarsians, donant un dolor significatiu. Pot ser per l’ús repetit i continuat d’un calçat que faci augmentar la pressió aquest nivell.O bé novament per la deformitat que un ja pugui tenir dels peus i que faci una activitat que li provoqui sobrecàrrega de la zona.

 5.-La feina del podòleg en què consisteix?

Consistirà en identificar quines zones de l'avantpeu estan sobrecarregades per tal d'igualar les pressions i fer que totes les estructures suportin la mateixa càrrega. Seguint una mica la línea de la fascitis, serà necessari  realitzar un estudi i aplicar-hi el tractament més adequat

6.- En què consisteix el tractament de fisio?
En ambdós casos el tractament és molt semblant, per això els hem ajuntat ambdues afeccions:
- Descarregar la fàscia plantar
- Fer estiraments fàscia, soli i panxells
- Algun embenat si és un tema puntual
- Massatge amb pilota o amb ampolla
- Gel

7.- Quin treball preventiu es pot fer?
- Escollir bé el calçat
-Si es tenen deformitats als peus visitar el podòleg perquè et faci un estudi de la marxa
- Estiraments
-Exercici d’arrugar la tovallola ( treball muscular amb tovallola al terra si és el cas de falta de to a la fascia)
- Aplicació de gel

miércoles, 18 de septiembre de 2013

LA PRIMERA FESTA DEL TENNIS TAULA GIRONÍ

El divendres passat es va celebrar a la Casa de Cultura de Girona l’esmentada festa on es van entregar diferents premis als millors jugadors en actiu de les comarques Gironines i a més es va aprofitar per fer un reconeixement aquells jugadors amb una trajectòria brillant ja retirats.

La veritat és que quan comences a rebre reconeixements per una trajectòria vol dir dues coses, d’entrada que et vas fent gran i que el temps passa i passa ràpid i la segona que formes part de la història del Tennis de Taula Gironí, fet que m’omple de satisfacció.
Va ser una festa molt ben organitzada, plena de records, de moments emocionants, de retrobaments i d’agraïments.
Quan rebobines la cinta i recordes el camí recorregut veus que paga la pena haver-lo fet, sobretot pels valors que t’ha aportat, la gent que t’hi ha acompanyat i el partit que n’has tret per la vida.

Aprofito aquestes quatre ratlles per agrair novament el guardó rebut i Felicitar als organitzadors aquest bonic acte.

jueves, 12 de septiembre de 2013

AVUI A LA SECCIÓ DE "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3, HEM PARLAT LES TENDINOPATIES D'AQUIL·LES

1.- Com l’hem d’anomenar el dolor al tendó d’Aquiles?Realment està inflamat el tendó?

-       Fins fa poc es considerava que el dolor crònic a nivell aquil·lià comportava la presència d’un component inflamatori i els termes «tendinitis» i «tendonitis» s’usaven de forma habitual. Actualment, l’avaluació histològica de les biòpsies, la microdiàlisi intratendinosa i les anàlisis genètiques tecnològiques de les biòpsies han mostrat que no hi ha signes d’inflamació per prostaglandina i, per tant, no s’han d’utilitzar aquests termes. Hauríem de parlar de tendinopatia en fase aguda o crónica.
 
-       De vegades, existeix la inflamació de la beina externa del tendó, anomenada paratendó. La inflamació d’aquest embolcall conjuntiu pot presentar-se de forma aïllada, i rep el nom de «paratendinitis» o de forma associada a una tendinopatia o tendinosi, caracteritzada gairebé sempre per una crepitació de l’estructura.

2.- On es localitza la lesió?

-       El tendó surt de la confluència dels panxells i el soli fins el Calcani
-       En dos punts: a nivell de la inserció del tendó o a nivell del cos del tendó.
(El punt mes feble del tendó esta a uns 2-4 cm de la inserció per una manca d’irrigació i es mes fàcil lesionar-se allà).

3.- Perquè es produeix?
Les causes poden ser:
  • Anatòmiques (Desviació del taló, deformitats dels peus pronador, un peu bot o pla, un taló var o valg…)
  • Esportives. Estudi del calçat, sistemes d’entrenament, gestos tècnics,..
  • Causes d’origen sistèmic, reumàtiques, metabòliques…
  • Causes Traumàtiques
4.- Perquè fa mal?

-       Diverses teories intenten explicar l’origen del dolor, i actualment  la més acceptada és la basada en el model vascular, els microtraumatismes repetits a la inserció del tendó donen lloc a un procés cíclic d’isquèmies repetides que afavoreix l’alliberament de factor de creixement neural i, per tant, de substància P que facilita la hiperinnervació sensitiva nociceptiva en el lloc de la inserció. Segons aquest model, quan hi ha una lesió del tendó per degeneració, les cèl·lules afectades alliberen substàncies químiques tòxiques que impacten sobre les cèl·lules veïnes intactes

5.- En què consisteix el tractament?
Les tendinopaties són una patologia de tractament difícil.

- Bicicleta o treball sense impacte per escalfament del tendó.

- Teràpia manual.

Mobilització de les articulacions del turmell i del peu + escalfament del tendó pre sessió de tractament.

-Treball transversal i d’extensibilitat del tendó previ als excèntrics

-Treball longitudinal sobre la beina peritendinosa.
 
- Termoteràpia Profunda (Indiva)

 - Estiraments en tensió activa del tríceps sural previs al treball excèntric.

-Massatge de descàrrega dels bessons/soli/planta del peu.
 
6.- Quin seria el treball preventiu?
TREBALL PREVENTIU en el cas dels esportistes:

 Anàlisi biomecànica de la bipedestació, carrera i marxa, per tal de veure si hi ha alguna alteració del recolzament, peu valg/var, pronació anterior, limitació en la dorsiflexió, genu valg, etc.

Estudi del calcat utilitzat més freqüentment per cada jugador.

Estudi de les superfícies on es realitzen normalment els entrenaments durant la temporada i en especial durant el període de pretemporada.

Escalfaments específics previs a les sessions. Es recomanen principalment estiraments en tensió activa i de contrast a l’inici de la sessió i estiraments passius al final de la sessió.

Crioteràpia final dels entrenaments,
Mesures de recuperació post esforç (estiraments, massatge de descarrega muscular, hidroteràpia, nutrició I hidratació,...).
Incloure, almenys dues vegades per setmana, exercicis preventius de les tendinopaties aquílies. En els estiraments diaris, recomanats anteriorment, que actuaran sobre l’estructura musculotendinosa, s’inclourà un treball de 2 vegades per setmana, de 6 sèries de 10 repeticions amb cada cama de l’exercici excèntric

jueves, 5 de septiembre de 2013

1era SECCIÓ DE "FEM SALUT" DE LA TEMPORADA 2013/2014 A "ELS MATINS" DE TV3, AVUI HEM PARLAT DELS ESQUINÇOS DE TURMELL

Tots hem sentit dir algú: "Des que vaig regirar-me el turmell que sempre més he tingut molèsties... " Per tal de que això no passi, s'ha de fer un bon tractament de fisioteràpia.
 
Què és un esquinç de turmell?
 
Un esquinç ésAn ankle sprain is a partial or complete tear of the ligaments that support the ankle.És una elongació,  estrip parcial o total dels lligaments que suporten el turmell.

 
El 90% de les lesions capsulolligamentoses a nivell del turmell afecten al lligament lateral extern en fer un mal gest de torçadura amb el peu. Aquest lligament està format per tres porcions; l’anterior o peroneo- astragalí anterior, la mitja o peroneo- calcani i la posterior o peroneo- astragalí  posterior.
 
 
Els esquinços de turmell poden ser de primer, segon i tercer grau segons la gravetat de la lesió que pot anar d’una simple distensió de lligaments fins a la ruptura total de les tres porcions que el componen.
 
Perquè és bo anar a veure el fisioterapeuta?
Per diferents motius: d’entrada ens ajudarà a recuperar-nos correctament de la lesió i a més ens explicarà quin ha estat l’abast de la mateixa i que podem fer per mirar de prevenir-la.
Quin tractament ens fa per recuperar-nos?
El podem dividir amb 2  fases:
1era FASE:El tractament de fisioteràpia inicialment està basat el la recuperació de les parts toves, és a dir, dels lligaments i dels músculs peroneos  que han patit l’estirament, i de recuperar la mobilitat de totes les estructures (articulacions, músculs,tendons, nervis i càpsules articulars) des del peu al maluc, ja que hi ha molts elements que intervenen en la seva mobilitat funcional.
2ona FASE: És la de recuperar l’estabilitat del turmell a través de la reeducació de les estructures que el fan estable, aquest treball es basa en la propiocepció,, ens cal reintegrar el turmell al nostra esquema motor. Mitjançant la provocació de diferents tipus d’estímuls  es tracta que  el nostra cervell els processi i el nostre turmell i en general tota l'extremitat respongui.
Quins són els els exercicis fonamentals per curar bé aquest turmell?
Són exercicis d’equilibri i coordinació perquè les fibres nervioses sensitives del turmell s’activin juntament amb el cervell i hi hagi una resposta rápida de protecció del turmell davant un moviment lesional! Aquesta part del tractament és una de les claus per evitar que aquest tipus de lesió es torni a repetir. A part de guanyar estabilitat, aquest tipus de treball també ens servirà per guanyar seguretat.En estudis es demostra que no hi ha déficit de força analítica, sinó una manca de feedforward-feedback.
També és molt important recuperar el patró de marxa correcte, exercicis de ritme de marxa,
Que podem fer per prevenir-lo?
Molts esquinços de turmell no poden ser previnguts, però podem reduïr el risc de tornar-lo a patir:
Utilitzar el calçat adient per cada situació
Many ankle sprains  Do exercises that strengthen leg and foot muscles.If you have injured your ankle before, you are more likely to Haver fet un bon tractament de fisioteràpia 6., ja que  si s'ha lesionat el turmell abans, és més propens a lesionar-se, donat que el risc es multiplica per 5 sinó ha fet un bon tractament.

lunes, 2 de septiembre de 2013

1ERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA DEL FISIO A CASA AL TEP D'AVUI DE RAC1: ADAPTAR BIORITMES, FER ACTIVITAT FÍSICA I ACTITUD POSITIVA

Fa uns dies parlava de la capacitat que tenen els jugadors del primer equip del Barça de canviar de bioritmes constantment, tenen el que es diu una qualitat afegida a les moltes que posseeixen que és l’ADAPTABILITAT.

No solament estan adaptats a un bioritme, al contrari. Per això a vegades ens sorprèn per exemple que arriben d’un viatge de matinada i al cap de poques hores fan un entrenament i després els hi donen un dia de descans, això no es res més que els tècnics i preparadors que tenen els controlen al màxim aquest entrenament adaptatiu.

Explico això perquè quan hem estat de vacances hem deixat de tenir el nostre Bioritme habitual i hauríem de procurar tornar adaptar-nos-hi el més aviat possible.

La cronobiologia és la ciència que estudia l’estructuració dels cicles biològics i les seves manifestacions sobre la vida.

Els ritmes biològics no estan imposats per l’entorn però si que són ajustats per ell. La cronobiologia divideix a la població en 3 grans grups, 3 personalitats horàries o 3 bioritmes:

1.- Els matiners: que són els que s’aixequen d’hora i se’n van a dormir d’hora

2.- Els noctàmbuls que se’n van a dormir tard i s’aixequen tard

3.- Els indiferents

Entre els matiners i els noctàmbuls hi ha diferències com per exemple que els matiners segreguen més quantitat d’adrenalina pel matí que els noctàmbuls, a més que la manera de fer i el ritme d’activitat varia en forma d’hores els uns dels altres

 Ens cal tornar mai millor dit anar a horari. Per tant ens cal tornar al nostre bioritme més sovintejat durant l’any.

Provablement estiguem inicialment estem més Cansats, apareguin dolors musculars, ens costi de dormir, tinguem més dificultat en concentrar-nos....

No ens hem d’espantar, ni alarmar!
CONSELLS:

1er Consell.- Els que encara hi siguin a temps en funció del tipus de vacances que duguin a terme que la darrera setmana ja vagin més a horari si és possible. Progressivament hem de retornar als nostres hàbits quotidians: normalitzar horaris, activitats esportives, dieta/alimentació cal que escolteu atentament a la Magda Carles que de ben segur que us donarà savis consells pel retorn. I si ja i són immersos en aquest canvi que es vagin adaptant progressivament.


2on Consell.- Hauríem de retornar a fer exercici, però no de qualsevol manera:


 Dues coses importantíssimes: Revisió medico-esportiva i Activitat Física guiada amb reptes realistes en funció de cadascú.

3er Consell.- Motivació Positiva

Per acabar esmentar un estudi realitzat per un Dr Juan Hitzig Gerontòleg dedicat a estudiar les causes de la longevitat saludable.

Mitjançant l’estudi de 50 persones GRANS saludables, va definir com les CONDUCTES i les ACTITUDS influeixen d’una manera o d’una altra en el funcionament dels sistemes corporals

Va elaborar el que ell anomena l’alfabet Emocional (SARD)

 Cada pensament genera una EMOCIÓ i cada EMOCIÓ mobilitza un circuit hormonal que tindrà impacte en els cinc trilions de cèl·lules que formen un organisme.

 -          Les CONDUCTESS”: Serenitat, Silenci, Saviesa, Sabor, Sexe, Somni, Somriure... I promouen secreció de SEROTONINA Generen ACTITUDS en “A” ÀNIM, AMOR, AFECTE, AMISTAT

-          Les CONDUCTESR”: Ressentiment, Ràbia, Rancor, Retret, Repressió.. Faciliten la secreció de CORTISOL, Hormona corrosiva per a les cèl·lules, que accelera l’envelliment Generen ACTITUDS en “D” DEPRESSIÓ, DESÀNIM, DESESPERACIÓ, DESOLACIÓ

Només si aprenem aquest senzill alfabet emocional de quatre lletres, SARD, des d’edats ben primerenques aconseguirem VIURE MÉS TEMPS i MILLOR, perquè la “MALA SANG” (Molt de Cortisol i poca Serotonina) deteriora la salut, possibilita la malaltia i accelera l’envelliment.

Per tant hem de començar la temporada amb BON ROTLLO i ACTITUD POSITIVA

I recordeu: “Els petits canvis ens porten Grans Beneficis”

Si voleu escoltar l'Àudio: 

domingo, 1 de septiembre de 2013

DEMÀ SANT TORNEM-HI........ I QUE NO FALTI!!!!

Demà poso punt i final de les vacances, enrera queden 4 setmanes d’aturar el ritme frenètic de durant l'any, on aprofito per fer coses que no he pogut fer, més esport, anar al cinema, sortir amb els amics,carregar piles, reflexionar,...... i també treballar una miqueta però a un altre ritme.

Hi ha temps per tot, però sobretot per estar més amb la família que és la que puc dedicar-hi menys temps durant l’any. I és quan faig la meva particular pretemporada, donat que puc sortir a córrer diàriament, i així anar fent un reset.

 Estem passant per un moment difícil i ens cal la motivació, les ganes per seguir creixent i anar endavant, en aquest sentit vaig tenir oportunitat de veure una pel·lícula que em va regalar una pacient que m'ha inspirat molt i que té molts missatges i que us recomano de veure, es diu: "El Xef, la recepta de la Felicitat" dels directors de "Intocable".

Em sento animat i privilegiat de poder tornar començar a treballar en els fronts habituals: Hospital, universitats i consulta. Tinc moltes ganes de tornar començar les col·laboracions tant a la Ràdio al TEP de RAC1 que serà la meva 3era temporada, com a la televisió “Els Matins” de TV3 que serà la meva 6ena temporada.

I acabo visualitzant aquella imatge, que hem pogut veure aquest estiu tan als mundials de Natació com ens els d’atletisme, de l’atleta autoanimant-se a la seva manera i donant-se alguns copets, espavilant-se per estar amb la tensió adient per competir al seu millor nivell. Això és el que tocarà fer a partir de demà, ben d’hora del matí diàriament i que no ens falti...
 
SOM-HI!!!