jueves, 18 de julio de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: SENIOR VITAL


A la darrera secció de la temporada hem fet un tastet  d'una classe que els companys del DIR li posen per títol "Senio Vital", que barreja  tècniques orientals i occidentals hi ha elements de tai-txi, ioga i del txi-cum (noves tendències orientals) i una combinació d'exercicis tipus pilates, estiraments i reeducació posturals i és especialment indicada per la gent gran, però molt adaptable a tots els públics.
 
Aquesta activitat, podríem anomenar-la de "gimnàstica tova" és molt beneficiosa, són un tipus d’exercicis suaus que ens ajuden a moure’ns i a tenir més consciència del propi cos,i ens produeixen millores a nivell articular, muscular, de l'equilibri, postural, i ajuden a disminuir l'estrés.
 
He  acabat agraint als Companys del DIR la seva col·laboració i alhora aprofitar per deixar palès el missatge que hem volgut transmetre setmana rere setmana que "És important fer activitat física però de manera guiada", pels professionals experts i indicada pels professionals de la salut que són qui saben quina és l'activitat més adient per cadascú.
 
Si voleu veure el vídeo:  http://www.tv3.cat/videos/4639471

 

martes, 16 de julio de 2013

LA DARRERA SECCIÓ DE LA TEMPORADA DEL FISIO A CASA AL TEP D’AVUI A RAC1: COM ANAR A LA PLATJA I NO PRENDRE MAL


Avui hem aprofitat per recordar quines són algunes de les coses a tenir en compte si no volem prendre mal, com ara:

-          Posicions adoptar a la sorra: com estirar-se i com aixecar-se, així com de les adaptacions que hem de fer per estar boca amunt i boca terrosa.

     -          Exercicis amb les onades, com hauríem de jugar a pales i caminar per la vora del mar.


    -          Perills de fongs i micosis, xancletes.


Unes bones sandalies que agafen bé el peu, són aquestes de la foto

    -          Precaucions solars: Cal emfatitzar en la necessitat de tenir precaució del sol, cosa molt important i que sovint no es prenen totes les precaucions necessàries.

 Hem acabat dient que: “Ens en anem de vacances i hem de fer vacances de tot menys de cuidar la nostra salut i la nostra higiene postural! “
 A carregar piles i fins la propera temporada.....

Si voleu escoltar l'audio: http://rac1.org/totespossible/blog/com-anar-a-la-platja-i-no-pendre-mal/

jueves, 11 de julio de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: NUTRICIÓ I HIDRATACIÓ A L'HORA DE FER ESPORT


Avui amb l’ajuda de la Cristina Lafuente, Dietista-Nutricionista especialitzada en Nutrició esportiva, hem parlat de quins aliments hem de menjar per potenciar els beneficis de l'esport i gaudir, sobretot, d'una bona salut en l'esport. (www.cristinalafuente.com   @NutricioiEsport)

Alimentar-se no ha de consistir a omplir-se la panxa

 Podem dir que el més important no és el que menges abans, ja que només t'ajuda en els 20 primers minuts d'exercicis, sinó que mengis bé i que tinguis reserves i les reserves les tenim en el dia a dia.

«Has de menjar d’acord amb el que consumeixes més.»

 La gent que fa esport 3 cops a la setmana ha de fer dieta equilibrada: hidrats de carboni a cada àpat principal, fruita i verdures, proteïnes (carn, peix i ous) i làctics . Una dieta saludable que cobreixi les necessitats de creixement, salut i rendiment.

“L’endurance” o resistència dels músculs depèn en gran part de la quantitat de glucogen que s’hi hagi pogut emmagatzemar. És per això que és tan important que al fetge hi hagi sempre glucosa. Però aquest òrgan només pot emmagatzemar glucosa durant 12 hores com a màxim; per tant, és de vital importància esmorzar abans d’una jornada intensa d’esforç físic, amb una proporció notable de carbohidrats per reomplir el fetge. A més, se sap que els dipòsits de glucogen acostumen a «buidar-se» després de 80 a 120 minuts d’exercici físic i que s’han de reomplir de la millor manera possible. Un estudi de la Universitat de Texas (Ivy et al. 1988) va demostrar que quan s’ingereixen carbohidrats immediatament després de la competició, el glucogen dels músculs es recupera molt bé, mentre que si es tarda dues hores a menjar després d’acabar, només se’n recupera el 50%.
(Pujol, P. (1991). Nutrición, salud y rendimiento deportivo. Barcelona: Espaxs)

Recordo al Dr. Escribano A les mitges parts i al final dels partits de futbol feia beure als jugadors  sucs de fruites i batuts de verdures per recuperar els nivells perduts de glucogen muscular, que és el combustible que utilitza el nostre organisme quan fa un esforç físic. El Dr. Escribano diu que la seva filosofia d’una alimentació integral (verdures, fruites, peix, lactis, llegums, carn...) serveix tant per als esportistes com per a tothom en general.
(http://cmedica.coe.es/web/EVENTOSHOME.nsf/VClasificacionTercerMenu/205DB75F3051D134C12574F0003ED43A?opendocument&Query=Consulta=ACTIVIDADES*1*!Jornadas+M%C3%A9dicas?Ponencias+X+Jornadas*=evento=Comisi%C3%B3n+M%C3%A9dica@-@843)

 També hem parlat de la importància de la Hidratació i aprofito per recordar unes paraules del Dr Franchek Drobnic, cap del Servei d’Investigació del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès no som tuaregs: sempre s’hauria de beure abans de tenir set, però amb mesura, per no caure en una hiperhidratació. Hauríem de beure abans, durant i després, ad libitum, és a dir: el que ens demani el cos. I també diu: «Almuerza bien, come más, cena poco y rendirás»
(Sanuy J, Puig Ll (2013) Tu També Pots: Prepara’t amb els Millors. Viena Edicions)

Dit això, dependrà dels nostres objectius; si es vol és competir fora bo posar-se en mans d’un especialista.

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4633672

jueves, 4 de julio de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: ENTRENAMENT FUNCIONAL


Hem fet una mostra de classe com les que fan en els gimnasos DIR i que porta per nom "Cross-Dir",on es fan diferents tipus d'exercicis:

-       Amb el pes corporal (flexions, esquats sense pes…)
-       D'aixecament de pesos: mobilització de càrregues externes (barres, pilotes, …)
-      Cardiovasculars: exercicis cíclics per millorar la resistència (córrer, remar, saltar…)

Es tracta d’un programa d’entrenament inspirat en els moviments naturals i intrínsecs de l’ésser humà. Els exercicis es basen en els moviments funcionals de les activitats quotidianes, com empènyer, estirar, saltar, ajupir-se, girar i voltejar, entre d’altres.(És a dir molt interessant) Els moviments tenen un reflexe i una transferència als moviments diaris i quotidians de la nostra vida diària

Hi ha un gran repte: has d’aconseguir realitzar-los en el menor temps possible, competint amb els companys i alhora amb tu mateix.  

Cal adaptar-se a l’activitat ja que es tracta d’una activitat d’alta intensitat. Cal escoltar el cos.De ben segur que els tècnics aconsellen en aquest sentit. D’entrada competir amb tu mateix i dosificar-se bé. Prèviament haver-se preparat fent altres activitats...
Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/4628032