jueves, 30 de mayo de 2013

SECCIÓ SALUT, AVUI: FEM RUTES EXCURSIONISTES


Caminar és una activitat cardiovascular saludable, és a dir, que fa treballar el nostre sistema cardíac, a més del respiratori i el circulatori.També és molt recomanable per a la nutrició dels cartílags, que són el teixit que revesteix la part final dels ossos (són com unes esponges).

 El cartílag és aneural (és a dir, no rep l'acció de cap nervi) i avascular (és a dir, no es nodreix de sang, sinó de líquid sinovial). Per això és important caminar, perquè, en fer-ho, constantment es realitza una compressió/descompressió, el líquid sinovial entra i surt, i es nodreix el cartílag.

 Quines serien les RECOMANACIONS:
 
-       Als que els agradi caminar i fer excursions per la muntanya, és aconsellable que fem un cert entrenament. Cal començar amb una bona base física, cal fer una activitat cardiovascular saludable prèviament, iniciar-se amb excursions senzilles i anar progressant de mica en mica. Un molt bon lloc per iniciar-se és en els Centres Excursionistes

-       Hauríem de caminar a una passa per segon, un mínim de trenta minuts diaris.

-       Caminar pel bosc. És un terreny irregular i cal que anem ben calçats. Tant per no relliscar, com per anar ben equilibrats. El calçat hauria de ser de canya alta amb bona subjecció del turmell, sovint els camins presenten terreny irregular on les torçades són un perill. Si notem una fricció cal parar i protegir la zona afectada (compeed, esparadrap)

 -       Per reduir l'impacte a les baixades es poden utilitzar bastons; ara bé, cal saber fer-los servir. Els bastons s'haurien d'utilitzar gairebé sempre (en terrenys fàcils) tant si és pujada, com si és baixada o pla.Cal saber-los utilitzar bé, perquè ens  proporcionen més equilibri, una propulsió extra i disminuir impacte a les baixades.

 -       Una motxilla de 20-30 litres serveix per pràcticament la majoria d'excursions.No portar motxilles massa grosses i feixugues, que segurament acabarem omplint més del compte, i sobretot que tinguin unes bones corretges.

-       Podem portar dinar o no depenenet de la caminada, però sempre portarem fruita seca tipus dàtils, panses, etc. que aporten molta energia ràpidament

-       Referent a la hidratació, dependrà molt de la temperatura, la persona, el ritme. Cal portar sempre aigua, 1 litre com a mínim si l'excursió dura un matí, ja que a la muntanya no sempre disposarem d'aigua o no tindrà garanties. Millor beure poc i sovint, encara que no es tingui sed.

-       Cal marcar-se reptes realistes i anar progressant de manera moderada i meditada i assessorar-se dels professionals experts adients

Per acabar dir: Si ens iniciem en el senderisme cal tenir cura de les 3D’s: La Distància, la Dificultat i el Desnivell

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4594131

domingo, 26 de mayo de 2013

AVUI 1era CURSA DEL DIR - GUÀRDIA URBANA


Són les 7h30 del matí i arribo a la Diagonal de Barcelona a l'alçada del Palau Reial a tocar les Universitats, on veig: un munt de voluntaris i organitzadors, una sèrie de camions recollint la roba dels participants que els hi serà entregada en el punt d’arribada, el xurro que encapçala la recta de sortida que fa patxoca amb els diferents calaixos perfectament delimitats, tot està a punt per viure una matinal pionera d’aturar una de les principals vies de la Ciutat.
Va passant el temps la recta de sortida es va omplint, segons expliquen els organitzadors hem estat més de 8000 participants els qui hem gaudit d’aquesta bonica experiència, de fet a la foto en teniu la prova.
 
 
Ha fet una temperatura ideal per córrer i com més d’un deia m’afegeixo al gust que dóna saltar-se tots els semàfors de la diagonal sense que et restin cap punt.
 
 
 
M’ho he passat d’allò més bé i tant sols hem resta felicitar als organitzadors que han fet molt bona feina i encoratjar-los a repetir-ho.

jueves, 23 de mayo de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: FEM IOGA


- Pràcticament tothom el pot practicar tenint cura de les precaucions que esmento més endavant

- El Ioga els moviments es realitzen des d’una posició estàtica a una altra, sense que es produeixi repetició. Es fa fonamentalment un treball isomètric molt ben tolerat pel nostre cos.

- Els beneficis del mètode són emocionals i físics. Ensenya a equilibrar i controlar el cos i la ment, ajuda a la densitat dels ossos, millora la força, la flexibilitat i la postura.

 
Precaucions
 
-       Persones amb problemes a les articulacions, malucs o a la columna vertebral poden veure’s perjudicats enlloc de beneficiats, sinó ho comenten al professor per tal de què els hi recomani les més adients i quines han de suprimir-se


Avantatges

 -       Millora la flexibilitat, el to muscular i l’estat físic en general.

-       És útil per mantenir, recuperar i augmentar la salut física

-       Prevenir l’estrés, rebaixar la tensió i l’ansietat

-       Per aconseguir equilibri i benestar general

-       Mitjançant el control de la respiració s’aconsegueix un estat de relaxació global permetent eliminar l’estrès i les tensions. Mitjançant la integració del cos-ment aconsegueix augmentar l’autoestima i el coneixement del propi cos obtenint un benestar no solament físic, sinó integral.

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4586131

martes, 21 de mayo de 2013

EL TEMA DEL TEP D'AVUI: TINC UN PETIT HORTET O JARDINET

Avui hem parlat d’una de les aficions més esteses entre els catalans quan s’acaba la vida laboral i un vol continuar sentint-se actiu i jove. Es tracta de tornar a la terra, tenir un petit hortet. Conrear-ne quatre verdures, patates i tomàquets que dur a casa mentre fem petar la xerrada i arreglem el món del veí...

Hem repassat que cal tenir en compte per dur a la pràctica aquesta afició sense prendre mal.

 Algunes recomanacions serien:
 
-       Ajupir-se flexionant els genolls a l’hora de collir o sembrar

-       Anar alternant les tasques

-       Les eines a ser possible que tinguin un mànec llarg per evitar inclinacions indesitjades

-       Saber treballar amb una cama davant i cama darrera.

-       Que la regadora pesi poc i sigui molt manejable

-       Si agafem caixes ja n’hem parlat alguna vegada, s’ha de fer flexionant genolls. Agafant-la el més proper al cos i a ser possible no més de 10 quilos.

-       Aprendre a treballar el transvers de l’abdomen....estirament de masses lumbars, posició de Mahoma.....

En resum:

  “Una persona que tingui plantes, un petit hortet o jardinet, cal que en GAUDEIXI no que hi PATEIXI”

jueves, 16 de mayo de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: FEM UN TRIATLÓ

El triatló combina 3 disciplines: nedar, bicicleta i  córrer; sempre amb aquest ordre. N'hi ha de diferents tipus:

- Triatló de distància Sprint:  750m natació, 20 Kms bici i 5 kms corrent

- Triatló de distància olímpica: 1,5 Kms natació / 40 Kms bici / 10 Kms corrent

- Triatló Ironman: 3,8 Km natació / 180 Kms bici / 42,2 Kms corrents

Precaucions

- Passar una revisió mèdica prèvia

- Marcar-se reptes realistes i anar progressant de manera moderada i realista

- Assessorar-se dels professionals experts adients
 
Recomanacions

- Si el teu fort és la cursa a peu, però no tens molta pràctica a la piscina, dedica temps a millorar la tècnica nedant. Apunta't a classes dirigides o entrena en grup per evitar errors d'estil.

- Cal entrenar la transició de ciclisme a cursa. No cal que corris molts quilòmetres després d'un entrenament de bicicleta, però convé que coneguis la sensació.

- El dia de la prova esmorza amb temps suficient per fer la digestió. Durant la bicicleta hidrata't i menja alguna barreta o gel per tenir més energia durant la cursa a peu.


Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/4577253 

 


jueves, 9 de mayo de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: FEM PILATES

L'objectiu és aconseguir un equilibri muscular, reforçant els músculs dèbils i allargant els que estiguin escurçats. Per tant, hi ha un augment del control, la força i la flexibilitat del cos respectant les articulacions i l'esquena

La clau del Pilates és exercitar el cos des del centre a les extremitats, adoptant pràcticament totes les postures possibles. La respiració hi té un paper predominant.

Qualsevol persona és apte per practicar pilates, és especialment recomanable començar amb sessions individuals sobretot la gent que no hagi fet mai esport , per aprendre a tenir bon control del cos i així realitzar bé les diferents postures. 

Es tracta d'un complement  ideal, però s'hauria de complementar perquè no es treballa la resistència cardiovascular.
 
Si voleu veure el video: http://www.tv3.cat/videos/4567417

domingo, 5 de mayo de 2013

DIMECRES DIA 8 DE MAIG SEREM A LES JORNADES DEL CB GRANOLLERS

El proper compromís que tenim és intervenir a les Jornades de debat "Valors i Bàsquet", que organitza el Club de Bàsquet Granollers, són a les 20h. La resta de ponents són:
 

Silvia Font (entrenadora de la Selecció Sénior Femenina de Bàsquet) i Carles Ventura (Doctor i Llicenciat en Psicología i en Educació Física)

 

La nostra intervenció l'abordarem sota cinc punts de vista: el dels experts i esportistes del nostre llibre, el d'exesportista d'alt nivell i com a fisioterapeuta (que és el meu cas), el d'excap de premsa (en Jordi, precisament del CB Granollers) i el de pares. Ja tenim moltes ganes!
 
Us hi esperem!

Per a més informació: http://www.cbgranollers.com/newcbg/ 

jueves, 2 de mayo de 2013

SECCIÓ "FEM SALUT", AVUI: FEM PÀDEL


Per anar bé s’ha d’estar una mica en forma per practicar-lo, és un joc divertit i hi ha facilitat perquè el practiquin persones que mai han realitzat una activitat física, fet que fa que es puguin produir lesions.

Es tracta d’una activitat  de moviments repetits de braç i arrencades i aturades. Destacaria l'explosivitat de les jugades, a més hi ha el factor de jugar sempre molt ajupit i flexionat.

  Les lesions solen ser  degudes per una mala pràctica. Quines serien les Precaucions a tenir en compte:

o    Errors de la tècnica (D’aquí que sigui molt millor que aquesta activitat sigui guiada d’entrada)

o    Facilitat per lesionar-se braços (espatlla, colze), columna i cames (isquiotibials, panxells)

o    Anar a jugar amb presses i no escalfar correctament (Ex. Sortint ràpid i escopetejat de la feina, o tenint poc temps perquè la pista està reservada i el temps córrer)

o    Seguir un ordre o rutina alhora de jugar facilita la seva realització: Carrera continua, mobilitat, estiraments previs, simular que jugues...

o    No jugar amb el material adient i ben conservat (pala,sabatilles) pot comportar problemes

o    Es tracta d’un esport asimètric, fora bo realitzar un treball compensatori

Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4558451