domingo, 27 de noviembre de 2011

VII CONGRÉS DE LA SOCIETAT CATALANO-BALEAR DE FISIOTERÀPIA


Aquest dissabte 26 de novembre 2011 hem celebrat el Congrés Anual de la Societat Catalano Balear de Fisioteràpia, enguany ja ha estat el VIIè. Novament hi ha hagut una gran assitència de congressistes prop dels 200 que per els temps que estem vivint està molt bé i a més com a membre de Junta estic molt satisfet amb el nivell mostrat per part de tots els ponents participants, a més de la presentació de 15 pòsters i 3 comunicacions lliures. Dit això em quedo amb unes quantes perles per a la reflexió:

"Quedar-nos estancats en el Món de la Ciència és el principal perill que hi ha, cal fer una inversió científica i anar ampliant i renovant coneixements"    Eloi Cordomi (Físic)

"Som alguna cosa perquè algú ens ho ha facilitat"
"Abans el sentit de la responsabilitat que el rendiment inmediat"
"La sort s'aconsegueix treballant, lluitant i compartint els vostres somnis"    Mònica Terribas (Periodista)

El psicòleg Pep Marí, ens feia 3 suggeriments per atendre millor als nostres pacients:

"Prediqueu amb l'exemple: Emocioneu-vos i heu d'emocionar"
" Fer treure la conclusió al vostra pacient"
" Identificar als pacients: donar-li cadascu el que necessita"

Va ser un gran dia, molt profitós FELICITATS a tota la Junta de la Societat per la feinada que comporta l'organització d'aquest Congrés i agrair novament des d'aquestes quatre ratlles a totes les persones que fan possible que aquest Congrés esdevingui un ÈXIT: Personal de l'Acadèmia, Sponsors i sobretot als PARTICIPANTS.

viernes, 25 de noviembre de 2011

L'ESPORT QUE HEM TRACTAT AVUI HA ESTAT EL BASQUET

Es tracta d’un esport on existeix un cert contacte, on hi ha: salts, empentes o desequilibris, acceleracions, frenades, girs,... al damunt d’un terreny dur i practicat per gent d’una alçada considerable.

PRECAUCIONS A TENIR EN COMPTE
- Resulta fonamental tenir un entrenament adequat i un bon escalfament així com un bon refredament.
- Les lesions més freqüents són les de turmell i genoll a nivell articular i muscularment adductors, lumbàlgies i problemes d’espatlla. Les causes poden ser ben diverses:

- Hi ha molts salts amb caiguda al terra que si es produeix desequilibri, poden produir torsions de genoll o regirada de turmell

- Es juga en terrenys durs, provoca un treball intens de músculs i tendons. L’adherència del terra pot quedar el peu enganxat i risc de lesió de genoll.

- La pròpia naturalesa del joc, amb acceleracions i aturades brusques

- El xoc amb el contrari, afavoreix les lesions per traumatisme directe, les contusions i els hematomes.

- L’efecte de la pilota sobre les petites articulacions dels dits, la mà i els canells poden produir contusions i forçades lleus però repetitives


CONSELLS PER PREVENIR LESIONS
Començar l’activitat corrent unes quantes voltes (desplaçaments laterals, canvis de sentit i de direcció en forma de triangles.. simulant les jugades de l’activitat pròpia ),
escalfament dels diferents grups musculars en especial adductors, cames i braços.
 i estiraments previs. Al acabar en el Refredament trotar i estirar.


A nivell professional els hi solen fer embenats preventius, però en qualsevol cas, si ja s’ha patit alguna lesió caldria fer el tractament adient per reforçar a nivell muscular i propioreceptiu*.


*PROPIORECEPCIÓ Buscar equilibri a nivell articular i un sistema d’alerta que ens protegeix mitjançant mecanismes reflexes.


I avui amb l'ajut de l'Àxel Chaparro hem comentat tot el que he esmentat anteriorment i mostrat alguns exercicis específics preventius de genoll i turmell.

Si voleu veure el video cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/3826790

martes, 15 de noviembre de 2011

AVUI HEM PARLAT AL TEP DE COM PREPARAR LA TEMPORADA D'ESQUÍ

Avui al Tot és possible de RAC 1 amb l'Elisenda, hem repassat quines precaucions hem de tenir en compte a l'hora de prevenir lesions durant la temporada d'esquí.

L’esquí es tracta d’un esport força exigent, el qual ens suposa fer treballar braços, cames, girs de malucs i moviments amb el cap. Per aquest motiu fa que sigui molt important:

La PREPARACIÓ FÍSICA prèvia------------- Abans de l’activitat ESCALFAR ------------ al finalitzar l’activitat ESTIRAR -------------- i abans, durant i després HIDRATAR-SE BÉ

Si voleu escoltar-ho cliqueu aquí: http://rac1.org/totespossible/ (El Fisio a Casa 15/11/11)

sábado, 12 de noviembre de 2011

JORNADA D’ACTUALITZACIÓ DE LES FRACTURES D’HÚMER


El format d’aquesta Jornada és l’ideal per aprofundir en un tema en concret, en aquest cas el de les Fractures de l’extrem proximal de l’Húmer. Pel matí un programa teòric repassant l’anatomia, l’evolució en el tractament i la classificació de les fractures, les vies d’abordatge, els diferents tipus d’osteosíntesis (Humerus Block, placa Philos en obert i en MIPO i l’enclavat Multiloc), pròtesis (Clàssica i Invertida) i el Tractament de Fisioteràpia emfatitzant en cada cas les seves particularitats.


Per la tarda demostracions pràctiques amb cadàvers i pràctiques dels cirurgians.

Va ser una Jornada molt enriquidora i a més vaig tenir l’oportunitat de conèixer al cirurgià Dr. Franz Kralinger una persona molt accessible i amable. Em quedo amb dues perles d’aquesta Jornada:


La conversa que vam tenir amb el Franz i els meus companys fisioterapeutes del Servei, que ens va dir les següents paraules:

“Hi ha 3 coses molt importants quan s’ha de resoldre una fractura de l’húmer: el cirurgià que realitza la intervenció, el pacient i la seva voluntat de curar-se i el fisioterapeuta i el seu saber fer al realitzar el tractament”

I les paraules del Dr. Marià Jorba en la seva ponència:

“Una bona intervenció quirúrgica necessita d’un bon tractament de fisioteràpia quasi podríem dir l’èxit es basa en un 50% de la intervenció, 50% de la recuperació. I una intervenció no massa satisfactòria amb un bon tractament de fisioteràpia pot obtenir un resultats força reeixits”


Aprofito per repetir el que vaig dir al començar la meva exposició: Agrair al Dr. Jorba i al Dr. Aragón la seva invitació a que participéssim els fisioterapeutes en aquesta Jornada. Aquest fet no és nou en el nostre Servei de COT, que confien molt en el Servei de Fisioteràpia. Però crec que amb lo important que és tal com diu el Dr. Kralinger i la resta de doctors el tractament de fisioteràpia, cal que en les Jornades i congressos que es facin hi siguin presents tant els fisioterapeutes com els cirurgians, d’aquesta manera en sortirem tots ben parats i de ben segur que obtindrem més bon resultats.
 Felicitats a l’organització i gràcies als patrocinadors per ajudar a que es facin Jornades de qualitat com aquesta.

lunes, 7 de noviembre de 2011

L’ESPORT QUE HEM TRACTAT AVUI HA ESTAT EL FUTBOL SALA

S’ha convertit en un esport típic d’empresa amb partidets Inter setmanals o de cap de setmana i que el practiquen molts aficionats sense la preparació física necessària. Resulta fonamental tenir un entrenament adequat i un bon escalfament i tenir clar que aguantar l’esforç que implica el jugar tot un partit de futbol sala no ho pot fer qualsevol, si per els professionals ja és complicat i fan forces canvis, imagineu pels amateurs.


He comptat amb l’ajuda de dos jugadors experimentats en Gines Garcia i el Roger Bonet, un porter i un jugador de camp, amb qui he pogut explicar quines són les lesions més freqüents i les precaucions a l’hora de practicar aquest esport.

La major part de les lesions més banals són fruit de voler jugar o esforçar-se per sobre de les possibilitats, (“He acabat esllomat jugant contra els de l’altre sucursal i revivint la meva segona joventut”). Sobretot succeeixen quan s’està fatigat i no es coordina bé.

CONSELLS PER PREVENIR LESIONS

Començar l’activitat fent una mica de cardio, corrent unes quantes voltes

Fent un bon escalfament moviments, estiraments suaus, passes i xuts. Tot de manera progressiva: mai xutar en fred!. Acabar l’escalfament amb alguns sprints.

Un bon escalfament podria consistir en: 1. Carrera continua 2. Exercicis movilitat articular progressiva (tronc, malucs, genolls,..) coordinatius, propioceptius i estiraments tensió activa i balístics. 3. Passes per parelles 4. Situacions de joc: paral•leles i diagonals amb finalització a porter. Equip que defensa i equip que ataca en mitja pista amb intensitat creixent. En total 30min.

No hem d’oblidar la importància de la hidratació, cal anar bevent aigua abans, durant i al acabar. I haver menjat correctament. Nutrició i hidratació són importants.

Si voleu veure el vídeo cliqueu:  http://www.tv3.cat/videos/3791491