lunes, 28 de febrero de 2011

LA F1: UN EXEMPLE DE TREBALL EN EQUIP



Vaig poder veure, viure i comprovar "in situ" els entrenaments de la F1 al Circuit de Catalunya, a Montmeló, en una situació privilegiada des de la "PIT-LANE". Va ser per a mi una experiència inoblidable i molt comparable amb el meu món el sanitari. Quan revisen els cotxes als "Boxes" semblen talment quiròfans, i quan fan els canvis de pneumàtics, hi ha una sincronització de mil·lèsima de segon i vist de tant a prop és d'allò més espectacular.


A més vaig poder gaudir de la companyia de dos bons amics, un dels quals en Jordi Martin Clerch un gran expert de la matèria i que ens va fer una classe improvisada de tots els detalls.


Crec que més d'un col·lectiu hauria de prendre nota d'aquest gran treball en equip que es realitza a la F1, perquè realment són uns experts en realitzar-lo i ens podrien donar uns quans consells per nosaltres poder realitzar-lo millor.

jueves, 24 de febrero de 2011

QUINES SÓN LES REPERCUSSIONS D'ABUSAR DE L'UTILITZACIÓ DE LES SABATES DE TALÓ?


El talons canvien el nostre equilibri habitual del cos. Provoquen hiperlordosi lumbar, i per tant més facilitat per tenir problemes de columna i sobrecàrregues indesitjades.

Un taló molt alt provoca: sobrecàrrega dels caps dels metatarssians (metatarsàlgies) i escurçaments dels panxells.


Segons diuen els experts: "l'ús de talons multiplica per 10 les deformitats dels peus,només els hauriem d'utilitzar a estones, festes i moments puntuals en que no hàgim de caminar massa, ni romandre massa estona drets.


Sí que és aconsellable utilitzar talons de no més de 3-4 cm d'alts i de base ampla, totalment al contrari dels d'agulla. La gent que pateix de varius se'ls recomana no utilitzar sabates de taló alt, bloqueja la circulació


Per acabar una idea: la gent que va amb una mica de taló, sempre l'ha de portar fins hi tot quan van amb sabatilles d'estar per casa, perquè sinó estan estirant els panxells que els tenen una mica escurçats


I una frase: "Per estar ben equilibrats cal anar ben calçats"


Si voleu veure el vídeo, cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/3390590



lunes, 21 de febrero de 2011

EL CAP DE SETMANA DEL 12 i 13 DE FEBRER, CAP A MADRID S’HA DIT…


Com si ja es tractés d’una tradició per aquesta època, repetint com l’any passat, he estat impartint 20h d’espatlla dins Postgrau de Traumatologia i Ortopèdia organitzat per FISIOFORMACIÓN sobre l'abordatge Fisioterapèutic de l'espatlla.

La veritat és que he disfrutat d'allò més, amb un grup de Joves fisioterapeutes motivats i amb ganes de progressar. Això a la foto ho podeu comprovar, aprofito per FELICITAR-LOS des d'aquí.

sábado, 12 de febrero de 2011

ÉS IMPORTANT ESCALFAR ABANS D'ESQUIAR


Aquest dijous passat ha tocat destacar l’importància de l’escalfament previ abans de gaudir d’una jornada d’esquí. Té una doble finalitat:

- Preparar el cos per realitzar l’activitat física
- Preparar-nos mentalment centrar-nos, focalitzar la nostra atenció a l’activitat que anem a dur a terme.

Podem realitzar exercicis de mobilitat articular de: coll, braços, malucs, cames, mans - compte polzes i estiraments per tensió activa. Moviments balístics: endavant i endarrera la cama, de costat i simular el gest d’ajupir-se cap ambdós costats.

Cal emfatitzar que la primera baixada, que ens serveixi de reconeixement i per acabar d’escalfar, no baixar “a tota castanya”***, mirar els desnivells, l’estat de la neu...

La preparació prèvia és molt bona donat que es tracta d’una activitat física intensa: 8 setmanes abans /(aprox 2 mesos) gimnàs 2 dies setmana, activitat aeròbica.

Al acabar l’activitat per desentumir els músculs caminar una mica per tal de tot seguit poder fer els estiraments que aquest seran més passius a diferència dels de l’escalfament.

Les recomanacions finals serien:

- Hidratar-nos encara que no tinguem sed
- Anar realitzant petits descansos i no esgotar-nos esquiant moltes hores seguides, amb l’intenció d’aprofitar al màxim.
- Tenir cura que a mesura que avança el dia estem més cansats, més fàcil cometre una errada tècnica i alhora la neu no es troba en tant bones condicions.
- El nostre sistema propioreceptiu no ens treballa tant afinat, i el lligament encreuat anterior quan es lesiona es sol trencar a la darrera baixada.


Si voleu veure el vídeo cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/3363731

miércoles, 2 de febrero de 2011

AQUEST DIVENDRES PASSAT HEM ESTAT FENT CIÈNCIA A LA SOCIETAT CATALANOBALEAR DE FISIOTERÀPIA A L’ACADÈMIA


Conjuntament amb el Dr. Moises Rios hem realitzat un Taller de Fractures d’húmer. El Moises va fer la part mèdica explicant-nos detalladament l’abordatge quirúrgic que fan d’aquest tipus de lesions, ensenyant-nos perfectament els elements que toquen en les intervencions, així com els criteris que segueixen amb aquest tipus de lesions. A mi em va tocar fer l’abordatge fisioterapèutic. Ens ho vam passar molt bé, va ser una tarda molt agradable.

Aprofito l'avinentesa per des d'aquestes quatre ratlles felicitar al grup de fisioterapeutes assistents que va ser d'allò més participatiu i col·laborador i a la Societat de Fisioteràpia per convidar-me.