martes, 20 de julio de 2010

A PARTIR DEL DILLUNS DIA 26 JULIOL PODEU ESCOLTAR LA SECCIÓ: “EL FISIOTERAPEUTA A LA RÀDIO” A RAC 1


Tal i com diu el titular a partir del dilluns 26 de juliol, i cada dilluns durant tota la temporada d’estiu dins el programa LA SEGONA HORA ( 13h a 14h) de l’emissora RAC 1, comença la secció: “EL FISIOTERAPEUTA A LA RÀDIO” amb en Lluís Puig “El Fisioinquiet”.

Es tractarà d’un espai d’uns 10 minuts aproximadament, amb diferents reptes: el de solucionar problemes pràctics relacionats amb el període estiuenc ( per ex. quines consideracions hem de tenir en compte alhora de fer un viatge, quines són les precaucions que hem de prendre quan anem d’excursió, que podem aprofitar per fer a la platja.....etc), el de donar a conèixer l’importància del treball de PREVENCIÓ que fa el FISIOTERAPEUTA i el de procurar posar en forma al Xavier Perez Esquerdo.

Amb la Companyia i ajuda del Quim Morales i el Xavier Perez Esquerdo realitzarem una secció d’allò més interessant, pràctica i divertida, que esperem i desitgem que sigui d’interès per tota la gent que ens escolti.
BARCELONA 87,7 FM, GIRONA 100,1 FM, TARRAGONA 99,2 FM, LLEIDA 90,3 FM

viernes, 16 de julio de 2010

PER ACABAR LA TEMPORADA PARLEM DELS CRUIXIMENTS ÀLIES “AGULLETES”

Els cruiximents es manifesten en forma de dolor muscular d’aparició progressiva després de l’exercici físic intens, però que no hi ha una lesió muscular. Seria com l’estadi previ a una lesió muscular. La seva màxima expressió és en les 24h-72h. Es donen en persones no entrenades per l’exercici físic intens.

Cada vegada se sent a parlar més de les DOMS ( Delayed Onset Muscle Soreness) que seria la Síndrome dolorosa d’aparició tardana.

Col·loquialment tot es consideren cruiximents, però no és així, els cruiximents serien l’estadi previ a una lesió muscular i les DOMS ja existeix una microlesió fisiològica.

Exemples: els cruiximents passen a la gent en general ( alhora de fer una excursió, o partit de futbol si no si està acostumat i les DOMS serien com els cruiximents de l’esportista ( una càrrega de treball exagerada).

Es tracta d’una sobrecàrrega esportiva desmesurada. Molt dolorosa, amb impotència funcional i que aquí si que parlaríem de microlesions fisiològiques de les cèl·lules musculars. Inici a les 24h i punt àlgid a les 48h.Ho podem veure a la fotografia




Com evitar-los? Sent conscients de les nostres possibilitats, amb entrenaments o activitats progressives, realitzant bons escalfaments abans de l’activitat, bons estiraments, hidratant-nos bé.

Com tractar-los? Si es tracten d’uns cruiximents, anar-nos adaptant a l’esforç en qüestió. Formen part del procès d’adaptació. Podem ajudar-nos de banys de contrast, exercicis... no quedant-nos parats sinó tot el contrari anar adaptant el cos a l’esforç. Si són les DOMS amb l’ajut d’un fisioterapeuta.

Els remeis casolans poden ser útils però en cap cas Miraculosos (begudes amb glucosa, ajuden al metabolisme dels glúcids i l’aspirina, efecte anticoagulant,cirulatori i analgèsic). Es tracta de prevenir sobretot les DOMS que ja hi ha una microlesió.


Avui acabem la TEMPORADA als "Matins de TV3" que ha estat molt complerta donat que vam començar parlant de les PROFESSIONS i AFICIONS que ja sabeu que volen.....BONES POSICIONS i seguidament hem acabat parlant de les diferents REGIONS que volen ......BONES ATENCIONS.

Espero que ens retrobem la propera temporada!

Si voleu veure el vídeo cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/3018610

viernes, 9 de julio de 2010

ELS ABDOMINALS....COM S'HAN DE FER?


Quan una persona té mal d’esquena se li diuen dues coses: una que reforci les lumbars, que l’altre dia ja vam dir que més aviat s’havien d’estirar i l’altre és que reforci els ABDOMINALS.

Sovint només es pensa en fer ABDOMINALS CLÀSSIS contracció muscular dels rectes abdominals i ens oblidem dels OBLICS, del TRANSVERS. Que conjuntament amb el diafragma i la musculatura perineal i amb l’afegitó de les vísceres conformen com un calaix o cofre tancat que té com a funció estabilitzar el tronc.

I en funció de l’activitat de la persona i la seva postura i tipologia, cal recomanar exercitar-los d’una manera o d’una altre.

HIPOPRESSIUS o HIPERPRESSIUS

M’explicaré, amb exemples:

A les senyores quan estan embarassades on els hi fa mal? A la zona dorsolumbar perquè es desequilibren de manera natural aquests grups que esmentem.... I han d’anar amb cura a treballar els abdominals de manera clàssica després del part perquè estem treballant en hiperpressió i tenen la musculatura perineal en aquell moment debilitada i poden patir-ne les conseqüències. Els poden començar a realitzar de forma HIPOPRESSIVA a partir de les 6-8 setmanes aproximadament però molt suaument.

Per contra un esportista possiblement si que els hagi de treballar els rectes, lo qual no vol pas dir que no pugui fer un treball de reprogramació de la seva faixa abdominal, formada pel tranvers i els oblics, realitzant abdominals Hipopressius.


A més cal dir que per reduir perímetre abdominal els rectes treballats clàssicament (hiperpressius) l’augmenten.

Jo acabaria dient que: “si volem anar ben posicionats, ens cal haver treballat entre d’altres coses els abdominals ben realitzats”


Si voleu veure el vídeo, cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/3008090


domingo, 4 de julio de 2010

DOLORS LUMBARS I DORSALS



El dijous passat parlàvem dels genolls i dèiem que per desequilibris musculars es podien produir dolors i problemes.

Avui ens centrem en una zona la DORSAL i LUMBAR on també podem dir que succeeix el mateix.

A mi ja sabeu que m’agrada seguir trencant mites, l’altre dia “el de pujar i baixar escales” no agafant-s’ho com un exercici. Avui aquella frase sovintejada i que a més d’un de nosaltres ens han dit: “Et fan mal les lumbars o les dorsals? Les has de reforçar!”

Això no seria ben be així! Anem a diferenciar entre els músculs de l’ESTÀTICA i els de la DINÀMICA. Això que pot semblar complexa és molt senzill.

Els de l’ESTÀTICA són els que ens ajuden a mantenir drets, no els contraiem voluntàriament sinó que es troben amb una certa tensió mentre estem en dansa, per tant tendeixen al cansament, a la CONTRACTURA i a la RETRACCIÓ o ESCURÇAMENT. Les lumbars i les dorsals i els isquiotibials es troben dins d’aquest grup, per tant sinó esdevenen casos molt concrets les hem de RELAXAR i ESTIRAR.

Podem dir que ha d’existir un equilibri entre les dorsals/lumbars, els isquiotibials, els abdominals i les cuixes (Quàdriceps).

Els DOLORS ens poden venir per DESEQUILIBRIS MUSCULARS (perquè ens duren les 24hores del dia) que ens donen diferents tipologies o postures (per exemple la postura en hipercifosis on hi ha molta compressió del disc), o bé per MALES POSTURES i MOVIMENTS REPETITIUS SENSE TENIR CURA de fer-los perquè no ens pateixi l’esquena.

Els de la DINÀMICA són els que podem contraure i relaxar quan volem, tendeixen a l’atrofia o a la distensió si no els treballem. Aquests més aviat els hem de TONIFICAR o REFORÇAR.

Hem de CUIDAR ambdues coses: el NOSTRE FÍSIC i els NOSTRES MOVIMENTS i POSTURES
En procesos de DOLOR AGUT s'ha de realitzar un repòs relatiu i no quedar-se massa parats, el més aconsellable és el menys temps possible!!!!

Perquè que volen les nostres ARTICULACIONS? BONES POSICIONS i BONES ATENCIONS!!!!!!

Si voleu veure el vídeo cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/2997573