miércoles, 24 de diciembre de 2008

LA DOCÈNCIA, LES UNIVERSITATS: LA FUB I LA UIC..... ET FAN ESTAR AL DIA





Ja fa més de quatre anys que estic vinculat al món docent, fet que et fa estar al dia, com aquell qui diu encara que no vulguis.
Gaudeixo molt podent transmetre les meves experiències diàries als futurs fisioterapeutes, i a més tinc la sort d’impartir matèries que em motiven d’allò més: com és la fisioteràpia en traumatologia a la FUB i fisioteràpia en reumatologia a la UIC. A més de fer seguiment de les estades clíniques d’alguns alumnes de l’àrea del Vallès, amb un sistema força innovador el “mètode del Portafolis” o avaluació per carpetes. On va aprenent l’alumne i alhora el professor en treu també molt de suc.

LA SOCIETAT CATALANO BALEAR DE FISIOTERÀPIA: QUATRE ANYS INOBLIDABLES PRESIDINT EL “DREAM TEAM”


El passat dia 17 de desembre li vaig passar el relleu a la presidència, a una persona que ha estat la meva mà dreta o més ben dit la meva ombra durant aquests quatre anys que he tingut el privilegi de presidir la Societat de Fisioteràpia. Crec que la Montse Nuevo, és la persona més adient avui per avui, per cobrir aquest càrrec: capaç, ben formada, amb experiència i malalta per la fisioteràpia.
Fent una mica de memòria ara fa quatre anys, ja ho vaticinava que creia que érem el “DREAM TEAM”, i de fet el dia a dia ens ho ha corroborat. Hi ha hagut canvis en la junta, normals, coses que passen i circumstàncies de la vida. Però a les CONCLUSIONS que arribo són que: N’hem après MOLT, TOTS, i penso que a més de gaudir amb la fisioteràpia que ens vinguin al darrera amb tot el que hem, progressat, aconseguit, fet i viscut. És magnífic veure com les coses rutllen: hem aconseguit una bona dinàmica de treball, ara semblem talment uns PROFESSIONALS, com ens van costar els inicis com a junta per tirar les coses endavant, no cal que us recordi el gran esforç per part de tots en el primer any, les sessions sense calendari i comprant els regals de la nostra butxaca, el 1er Congrés portant TOTA l’organització nosaltres i ara veure com les coses RUTLLEN i RUTLLEN BÉ, m’omple de SATISFACCIÓ i estic MOLT FELIÇ.
FELICITATS a TOTS!!! FEM UN GRAN EQUIP!!!! Gràcies a tots per aquests quatre anys inoblidables per a mi.
Per qui no ho conegui, la Societat catalana de fisioteràpia és una entitat lligada a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Agrupa un conjunt de fisioterapeutes emprenedors amb inquietuds i ganes de millorar el dia a dia de la fisioteràpia. Els nostres objectius són:

· Agrupar els diplomats i futurs diplomats de la fisioteràpia en els diferents àmbits de la nostra professió
· Promoure el desenvolupament i la divulgació de la fisioteràpia
· Donar formació continuada de qualitat i accessible per a tothom
· Promocionar la difusió i investigació de tots els camps de la fisioteràpia
· Aconseguir intercanvis professionals amb finalitat científica dins el nostre col·lectiu ¡ els professionals d’altres especialitats
· Fomentar la col·laboració amb altres societats

L’HOSPITAL DE L’ESPERIT SANT.....FONT D’APRENENTATGES


Ara ja fa més de sis anys que hi treballo i des del primer moment que em vaig sentir molt ben acollit. El que havia de ser una suplència per una excedència, s’ha acabat convertint en el treball que m’està durant més en els darrers anys. En un hospital, diria que s’aprèn per imbibició, el fet d’assistir diàriament a sessió clínica amb els traumatòlegs, estar en contacte diari amb diferents professionals de la salut (cirurgians, neuròlegs, pneumòlegs...) fa que aprenguis coses cada dia. Tinc la sort de tenir un Cap de Traumatologia atípic, que a més de ser un gran professional és una gran persona i que sempre procura pel teu bé i la teva progressió professional. A més tinc uns companys de feina començant pels traumatòlegs del servei, les infermeres, les auxiliars i els meus companys fisioterapeutes que fan que em senti molt a gust en el meu lloc de treball i que pugui aprendre i gaudir de la meva Professió.

FIOST: ON FAIG BULLIR L’OLLA....A LA CONSULTA




Tinc la sort d’haver-me associat amb dos fisioterapeutes inquiets, el Juanjo i el Pere, per tal de poder treballar en equip i alhora unilateralment de manera individualitzada a pacients. A més també compto amb l’ajut del meu germà, el Jordi fisioterapeuta, amb qui comparteixo despatx.
Així neix FIOST (Gabinet de Fisioteràpia i Osteopatia), això ens permet gràcies a la nostra formació i especialització en alguns camps de la fisioteràpia, donar servei a un ventall important de patologies, mitjançant diferents tècniques: Teràpia Manual, Reeducació Postural, Escola de Columna, Osteopatia, acupuntura.

LA FAMÍLIA MARTÍ....EL MEU PAS PER LA RÀDIO




Sempre li agrairé a la Maite Polo de COM RÀDIO, l’oportunitat que em va donar dintre del seu programa COM Diumenge, de deixar palesa la tasca del Fisioterapeuta i de fer arribar a la gent suggeriments i consells de com “CUIDAR-SE” millor. Ho vam fer conscienciant a l’audiència de la manera més amena possible i ho vam aconseguir explicant les aventures de la Família Martí (El Txus, la Cinta, el Jordi i la Macarena). Es tractava d’anar explicant les situacions quotidianes que s’anava trobant aquesta família i ens ho vam passar d’allò més bé, fent-ho. Quines estones més ben invertides...

QUE NO ENS CONFONGUIN….




Als fisioterapeutes ens han posat l’etiqueta de persones que tractem patologies i la gent tant sols ens ve a veure quan s’han fet mal i després és quan s’assabenta que també fem PREVENCIÓ i MANTENIMENT de la Salut. A més la gent confon la REHABILITACIÓ que seria el conjunt de procediments mèdics, psicològics, socials, fisioterapèutics amb FISIOTERÀPIA; així doncs la REHABILITACIÓ de l’individu és un treball MULTIDISCIPLINAR, que pensem que el fisioterapeuta i juga un paper molt IMPORTANT amb els aspectes que us esmentava anteriorment CURAR, READAPTAR, MANTENIR i PREVENIR.
El fisioterapeuta serveix per donar servei al ciutadà en molts camps: traumatologia,geriatria, esportiva, pediàtrica,neurologia, respiratòria... ja que està format amb molts camps i que cada fisioterapeuta depenent de les seves preferències o situació laboral farà que aprofundeixi i s’especialitzi encara més concretament en algun d’aquests camps.

Hi ha patologies que poden millorar amb tractament conservador sense haver de passar pel quiròfan, si anem a un fisioterapeuta a que ens faci un bon DIAGNÒSTIC FISIOTERAPÈUTIC en alguna ocasió podem estalviar-nos la Intervenció Quirúrgica i en la gran majoria com a mínim hi anirem en un millor estat físic a la Intervenció Quirúrgica, per exemple: si t’has d’operar d’una pròtesis de genoll, si vas amb un bon to muscular, l’efectivitat postoperatòria és millor. No es tracta de fer qualsevol tipus d’exercici si no aquell que no estigui contraindicat per la patologia en qüestió, per tant ha de ser pautat per un professional de la fisioteràpia. (http://www.leticiaderozasfisioterapia.com/fisioterapia.pdf)